Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10274894 www.bgdnes.bg

Дете прави COVID маски от боб

Причудлив конкурс в Родопите 

Смилянски фасул се превръща в диадема и футболна топка 

COVID маски от боб изработва талантливо дете!

9-годишният Георги Чурин от град Съединение превръща защитните средства срещу заразата в изкуство. Малчуганът е едно от многобройните деца, участници в конкурса за най-оригинално пано или приложно изделие от смилянски фасул, който се провежда за 17-и път в смолянското село Смилян.

Креативни малки личности от цялата страна могат да изпращат идеите си до 27 октомври тази година, а след това ще бъдат излъчени победители. Сред творенията освен маските се откроява и футболна топка, която пак е дело на малкия Георги, както и диадема за коса, отново съградена от бобени зърна.

Реклама

"Тематиката на конкурса е отворена, за да могат участниците да разгърнат въображението си без ограничения. Участието може да бъде индивидуално или с колективно изработена творба. Произведенията трябва да бъдат изработени изцяло от или с преобладаващ материал фасул. Конкурсът е част от ежегодния Празник на смилянския фасул, организиран от кметството и народно читалище "Проф. д-р Ас. Златаров 1927" в Смилян. Конкурсът е отворен за участие за деца от детските градини и учащи в основните училища без ограничение, касаещо местоположението на съответното образователно заведение и местоживеенето на участника", обясняват организаторите на причудливата надпревара в сърцето на Родопите.

Всяко пано, участващо в конкурса, трябва да бъде придружено от подписа на родител. Работите на участниците в конкурса ще се приемат до 14 ч. на 27 октомври в Посетителски информационен център - с. Смилян, на адрес: ул. "Бреза" 18, 4770. Участващите пана ще бъдат карантинирани 72 часа преди показването им пред публика на 30 октомви. Работите на участниците ще бъдат класирани в три възрастови категории - от 3 г. до 7 г. (деца от детски градини); от I до IV клас; от V до VIII клас.

Журито на конкурса ще ги оценява по два основни критерия - оригиналност на идеята и креативност и сложност, прецизност и надеждност на изработката. Ще бъдат присъдени по три награди във всяка от трите възрастови категории и една специална награда.

Реклама
Реклама