Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10278970 www.bgdnes.bg

В родопското село Арда са щастливи: Животът ни се върна след смъртта на стръвницата!

Местните хора свалят оградите с ток, бабите махат шкафовете зад вратите 

"След убийството на мечката стръвница отново можем да живеем свободно. Хората, дори и най-възрастните, събраха смелост и вече излизат по улиците, а други започнаха премахването на оградите с ток, с които се пазеха хищникът да не влезе в дворовете им."

Това разказа с усмивка пред "България Днес" Карамфилка Давидова, кметица на смолянското село Арда. В продължение на седмици населеното място беше тероризирано от мечка, която убиваше домашни животни, но преди дни изненадващо стръвницата беше намерена убита.

Реклама

"Преживяхме един огромен стрес, който едва ли много хора могат да разберат. Може не всеки да ме разбере, но ще кажа - да е жив и здрав човекът, който уби мечката. До ден днешен не знаем кой е, никой не се е похвалил. Но виждам в очите на хора, че са спокойни. Най-възрастните баби слагаха шкафове зад вратите си, за да не може хищникът да влезе. Ясно е, че нищо не можеше да спре такова голямо животно, но хората опитваха всичко, за да се спасят", сподели емоционално Давидова.

По нейни думи в района на селото продължават да обикалят други мечки, но те са на безопасно разстояние. "Животните са по баирите и в гората, нас ни притесняваше, че стръвницата спокойно влизаше в селото и се разхождаше по улиците. Хубави времена настъпиха за нас, дано продължат по-дълго", завърши с оптимизъм кметицата на родопското село.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама