Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10279133 www.bgdnes.bg

Певци на щурм към парламента

Кандидати от Азис до Искрен Пецов

Калин Вельов единствен полага два пъти клетва в едно Народно събрание 

Ицо Хазарта реши да нагази дълбоко в политиката.

Рапърът с пиперлив език е поредният представител на родната музикална сцена, който се кандидатира за депутат. Дали ще остане безмълвен и непотребен на банката като някои свои колеги, или ще направи пробив като други, ще разберем съвсем скоро.

Още през 2005 г. модата на звездите, мераклии за депутати, прати не кого да е, а лично Азис да се пробва да представлява нацията от най-високата трибуна. Фолкидолът трябваше да е водач на "Евророма" във Варна и Пловдив-област наред с още свои колеги, което превърна ромската партия в истински фурор. Хитрият ход на "Евророма" не свърши само с Азис, от щаба на формацията номинираха самата Софи Маринова.

Реклама

В листите на "Евророма" се появи и фолкдивата Бони - втора в листата за Враца. Въпреки мащабната си популярност Азис не успя да влезе в парламента и да се качи на трибуната.

Чалгата все пак даде своята дан в политиката в лицето на Борис Дали. Хитовият изпълнител успя да спечели през 2007 година място в общинския съвет на Бобов дол и верен на девиза си "Ако не опиташ, как ще успееш", наистина опита и успя. Избирателите на Дали не са запомнили много от работата му като общинар, но наизуст знаят флагмана на творчеството му "Пиян".

Опит в политиката направи и най-голямото име в родната чалга. Създателят на компанията "Пайнер" инж. Митко Димитров. Пайнера, както е познат на цяла България, бе поставен начело на листата на ГЕРБ за Димитровград, но политическата му кариера трая само един ден. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отсече, че номинацията на Пайнера била направена зад гърба му и няма "да дам да се свързват в една дума чалга и ГЕРБ". И само за ден Митко Пайнера беше първенец в листата.

През 2019 година ДПС издигна мустак №1 на републиката Милко Калайджиев за кандидат за кмет на Свиленград.

По думите му вземането на решението му отнело около 10 дни. Той сподели тогава, че съпругата му Маргарита не е много доволна от това, че ще се кандидатира за кмет. "25 години съм се доказал вече, имам над 200 песни, цяло творчество, което колкото и да бъде плюто, все пак остава. Аз се интересувам от всичко, широкоспектърен човек съм. За всичките почти 30 години демокрация съм видял какво ли не. Кое може да ме изненада", отбеляза преди две години Калайджиев. Изненадващо или не, Милко не спечели изборите и се размина с политическата кариера.

"Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев влизат в листите ни като гражданска квота. Те са представители на СЕК ("Средна европейска класа"), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори, съобщиха през февруари т.г. от ВМРО. Заедно с тях в листите се появи и името на бившата Мис България Жени Калаканджиева.

Реклама

"25 години вече ръководя "Латинопартизани", ето ги лидерските качества. Не трябва да се търси сензация. Защо не музиканти, певци, художници и актьори да имат ясна представа какво се случва с политическия живот. Мечтите ни са да заздравим средната класа и да живеем като средния европеец", обясни действията си Пецов, познат в публичното пространство с парчето си, в което "кайман не гони кайман".

В крайна сметка никой от посочените кандидати на ВМРО не влезе в парламента, защото самата партия не събра нужните 4 процента.

През лятото на миналата година Калин Вельов стана депутат от ГЕРБ през юли, а през април тази година Бойко Борисов го номинира за министър на културата. ГЕРБ не съставиха правителство и Вельов не стана министър, но бившият музикант от "Ку-ку бенд" записа кариера в Народното събрание.

Той е депутат в 44-ото Народно събрание. Вельов влиза на мястото на Джема Грозданова, която си тръгна от ГЕРБ, за да отиде в партията на бившия втори Цветан Цветанов. След близо месец на депутатската банка на Вельов му се налага да се оттегли, буквално само за часове, докато освободеният финансов министър от третия кабинет на Борисов - Владислав Горанов, реши дали да се върне като народен представител в парламента. След отказа му перкусионистът става единственият народен представител, положил клетва два пъти в рамките на един парламент.

Ако се върнем по-назад, ще си спомним, че великият ни актьор и певец Тодор Колев също бе в сградата с надпис "Съединението прави силата". Той бе част от СДС в 7-ото Велико Народно събрание (1990-1991).

Лицето на "Щурците" Кирил Маричков също е избран през 1990 г. за депутат във Великото народно събрание с листата на СДС.

Започнахме с рапър и завършваме с рапъри. Тодор Йосифов - Маниака изненадващо беше избран за депутат през 2009 г., но се отказа от депутатското кресло след призив от лидера на ГЕРБ. Само преди няколко месеца рапърът Марсел Величков, по-известен като Марсо, беше издигнат от ДПС, но и той не стигна до жълтите павета.

Реклама
Реклама
Реклама