Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10282808 www.bgdnes.bg

Щъркели нямат сила да отлетят на юг

Рязката промяна на времето обърка птиците

Добри хора временно ги прибират в домовете си 

Щъркели бедстват в цялата страна!

Птиците, които са вестители на пролетта, преживяват тежки есенни дни, тъй като са в лошо здравословно състояние или заради студа нямат сили да отлетят към топлите южни дестинации.

Рядко срещан черен щъркел е открит в безпомощно състояние в габровското село Чарково. "Сигнализираха ми, че птицата е в тежко състояние близо до кметството. Нямаше никакви сили да излети и стоеше безпомощно на земята. Местни хора временно го прибраха в дома си, докато пристигнат повиканите от нас специалисти. Те дойдоха и го откараха, но беше толкова зле, че не знам дали е оцелял", разказа пред "България Днес" кметицата на Чарково Диана Колева.

Реклама

Тежка съдба има и щъркел в свищовското село Хаджидимитрово. В социалните мрежи се появи кадър на птицата, която стои самотна в гнездото и безмилостно е брулена от вятър и дъжд. "Може да е стар и болнав и да е преценил, че няма да издържи прехода. Вече е студено и вали", коментира Павлин Парвулов, който споделя емоционалния кадър на птицата.

След няколко дни гнездото е празно. Според Българското дружество за защита на птиците щъркелът е закъснял с миграцията си и вероятно вече е заминал. Но местни хора са на друго мнение - по техни думи самотникът е паднал някъде от безсилие и е загинал, защото още преди това е изглеждал много изнемощял.

Експерти обясняват, че рязката промяна на времето обърква птиците. Докато е топло, те все още могат да си намират храна, но застудяването изведнъж ги поставя в неблагоприятна ситуация.

Спасителни операции са проведени и за сова в Павликени и малък ястреб в габровското село Боженци. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи. Обикновен мишелов, открит прострелян във великотърновското село Чакали, е починал въпреки грижите на ветеринарните лекари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама