Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10287449 www.bgdnes.bg

Легендарният музикант Пейо Пеев: Победихме Филип Киркоров в Русия

Той остана чак шести, никой не предполагаше, че може да спечелим

"Победихме Филип Киркоров на конкурс на Първи канал в Русия. Той остана чак шести. Никой не вярваше, че ние можем да спечелим, особено като конкурсът се провежда в Русия. А там е друго някой да пробие сред местните звезди."

Това сподели пред "България Днес" легендарният музикант Пейо Пеев. Основателят на група "Спринт", който е баща на репортерката Рая Пеева, отбеляза два юбилея в началото на месеца. Той навърши 70 години. А в същия ден (2 октомври) бандата отпразнува 40 години на сцената.

Реклама

Пеев и "Спринт" прекарват десетки години в Русия. От чужда група се превръщат в любимци на местната публика.

"Бяхме много популярни в Русия. Постоянно ни снимаха, даваха ни по телевизията. Бяхме част и от новогодишната програма на техния канал. В Русия сме пели пред голяма публика. На един стадион бяхме събрали 100 000 души", добави още Пеев.

Най-паметният момент в кариерата на музиканта е през 2002 година. Тогава Пеев и колегите му свирят на откриването на световното първенство по футбол в Корея.

"Беше феноменално! Имахме договор с "Хард рок кафе" в азиатската страна. Да свирим на откриването, на стадиона, докато целият свят гледа и слуша. Велико! Всеки ден имахме изява край стадиона, където се намираше "Хард рок кафе", спомня си още Пеев.

Най-голям фурор "Спринт" предизвикват в Азия. Бандата изпълнява емблематичните парчета "Хей, здравей", "До телефона" и други.

Реклама

"Бяхме на изява в Русия и един мениджър от Корея ни забеляза. Веднага поиска среща с нас. Лично дойде в България. Поканиха ни да работим в "Дисниленд" в Корея. Имаше летен театър в увеселителния парк. Всеки ден изнасяхме 4 концерта за по 30 минути. По-късно се явихме на прослушване за "Хард рок кафе". Избраха ни. Победихме куп банди. Подписахме 5-годишен договор. В Пекин се запознахме с Лени Кравиц", споделя Пеев.

Група "Спринт" е втората, която отива във Виетнам след "Тоника". Изявата на Стефан Диомов и компания е през далечната 1979 година. Ала е злополучна. Няколко дни след пристигането им в азиатската страна на "Тоника" е забранено да стъпват повече във Виетнам.

"Знаехме за техните проблеми в страната - споделя Пеев. - В България ни бяха обяснили всичко, но не и истинската причина. Щом пристигнахме във Виетнам, ни посреща консулът ни там - брат на сегашния вътрешен министър Бойко Рашков. Той беше много готин човек. Забавлявахме се с него. Благодарение на него изкарахме страхотни и незабравими дни в далечната страна. Консулът обясни, че багажът на "Тоника" е бил изгубен. Те били бесни от това. На всичко отгоре в страната е пълно с насекоми. Затова леглата са с балдахин. Комарите и другите насекоми още повече изнервили "Тоника" и те вдигнали скандал. Това е истината за тяхното прокуждане от Виетнам", доверява още легендарният музикант.

Пеев с гордост разкрива, че в далечната Япония местните са искали те да пеят на български.

"Много харесваха нашата програма - спомня си легендата. - Реклами с ликовете ни бяха навсякъде. Българският език много им харесва на японците. Постоянно искаха да им пеем. В Япония имаше и много българи, така че местните знаеха някои думи", разкрива още музикантът.

Бащата на Рая Пеева:

Приятелят на дъщеря ми - Явор Бахаров, е добро момче

- Г-н Пеев, 40 години с група "Спринт" сте на сцената. Каква е тайната на успеха за дълголетие?

- Да обичаш музиката. Да работиш с любов. Да обичаш това, което правиш. И най-вече да търсиш нови предизвикателства.

- Знам, че не сте пенсионер, въпреки че имате нужната възраст. Ще кажете ли защо?

- Оказва се, че нямам отчетени пари от концертни дейности. Липсвали. Изчезнали безследно. Така ми казаха. И нямам стаж. Все едно съм работил анонимно. Но както и е да. Важното е да сме живи и здрави. Получавал съм награда от "Златният Орфей". Между другото, ние сме единствената група, която печели наградата по собствена музика. От Министерството на културата ми отпуснаха 500 лева за заслуги. Не е много, ала пак е нещо. Имаме и концерти. Нямам финансови проблеми засега.

- Има ли изпълнител или музикант, с когото сте искали да сте на една сцена?

- Работили сме с всички големи творци у нас. Орлин Павлов, Веско Маринов, Йорданка Христова са само част от имената. При нас пя и Стенли. Дори още звъни да пита дали може да е с нас на сцената. Всички, с които сме работили, са били истински професионалисти.

- Много хора не искат да си сложат ваксина против COVID-19 въпреки призивите на медиците и специалистите. Вие имунизирахте ли се?

- Да, ваксинирам съм. Изкарах коронавируса през януари. На следващия месец си поставих ваксина. Чувствам се добре. Няма ми нищо. Така че не е страшно. Реших да се ваксинирам, защото се срещам с много хора. С колегите ми Асен Лазаров и Милко Андреев помагаме в един център за деца с увреждания. Обучаваме ги на музика и ударни инструменти.

- Баща сте на Рая Пеева. Вие ли я тласнахте към сцената?

- Тя е в друга сфера (б.а. - Рая е актриса и водеща на "Преди обед"). Жена ми също е актриса. Рая е идвала на куп наши концерти. Фен ни е (смее се). Знае всичките ни песни. Два пъти съм я взимал на турнета в Азия. Но пое по своя път като актриса. Като журналистка вече ми е взимала и интервю (смее се).

- Половинката на Рая - Явор, се забърква постоянно в скандали. Харесвате ли го за зет?

- С него много не контактуваме. Виждаме се рядко. Явор е добро момче от нашия квартал. Познавам го от много години. Не мога да кажа лоша дума за него. С кого е дъщеря ми, си е неин избор. Ние с майка й не се бъркаме в живота й.

Реклама
Реклама
Реклама