Световната шампионка Биляна Дудова: Половин година се възстановявах от COVID

Приятел
Автор: Огнян Георгиев

Българката е получила специална помощ от покойната си майка

Българката е получила специална помощ от покойната си майка

Най-голямата ми мечта е да имам семейство и деца

     КОЯ Е ТЯ

24-годишната Биляна Дудова вече е световна и 4-кратна европейска шампионка по борба. Тя прегази всички свои съпернички на Мондиала в Осло (Нор). Специално за читателите на "България Днес" фурията разкри през какво е преминала, за да стъпи на върха в Осло (Нор).

- Биляна, преди три години и половина споделихте в интервю за "България Днес", че мечтаете да спечелите олимпийска титла в памет на вашата майка. Направихте голяма крачка на световното първенство. Винаги ли се сещате за този завет, когато излизате да се борите?

- Още от самото начало съм решила и съм го обещала. Това е вътре в моето сърце. Така искам да го направя. Щастлива съм, че Господ ми дава светлина, за да вървя по този път и да я правя горда, където и да е. Бях на 12, когато загубих майка ми. Това беше най-трудният момент в моя живот. Беше най-голямата болка. До днес не мога да го повярвам. Казвам си, че не се е случило. На тепиха няма как да имам по-голяма загуба. Там мога само да печеля. Точно това си казвам преди срещите, дори когато не съм толкова добре подготвена. Дава ми сили да продължа напред. Със сърце и душа отивам на тренировки. Готвя се, колкото и трудни моменти да има. Казвам си, че така трябва да бъде и трябва да ги прескоча. За да бъда силна, когато съм в битките за световния златен медал, и никой да не може да ме пречупи.

- Случвало ли се е да чувате насън думи от вашата майка, с които да ви подкрепи?

- Първоначално я сънувах всеки ден. След това много години наред не я бях сънувала. Случи ми се нещо в деня преди да се боря. Вечерта преди да заспя. Чух смеха на майка ми. Случи ми се за пръв път. Направи ме щастлива. Знаех как това е знак, че ще стана първа на това състезание. Никога няма да забравя нейния смях, изражението и голямо сърце. Тя беше много добър човек. Не съм виждала по-добър човек от нея. Стремя се да бъда като нея. Имаме голяма прилика в лице. Душата и сърцето ми са като нейните. Искам да изживея моя живот по същия начин. Да бъда добра. Да давам любов. Най-голямата мечта е не само да печеля златни медали, но да имам семейство и деца, за да им дам тази любов, която тя ми даде на мен. Никога няма да забравя как ми казваше: "Бибче, мамо". Това са думите, които завинаги са в главата ми. Повтарям си ги. Дават ми сили. Знам, че тя е винаги с мен. Вижда какво правя и е много горда.

- Извървели сте дълъг и тежък път. Озовавате се в Норвегия още като дете. Разкажете за престоя там. Била сте в приемно семейство. Как издържахте далеч от истинските си роднини?

- На моя треньор Бюлент Бехчет му се наложи да замине за Норвегия. Точно бяхме започнали да тренираме, след като се бях отказала. Явно е виждал моя хъс и моето желание. Знаеше, че съм загубила моята майка и живея трудно. Семейството ми не е кой знае колко заможно. В България е трудно да се издържат три деца. Треньорът говори с баща ми. Направихме видео как се готвя, за да може той да го занесе в Норвегия и ако решат, хората да ме вземат, защото имат възможност да осигурят по-добър начин на живот. Да тренирам и да се изграждам. Не съм се готвила една година, за да стана световна шампионка, а 10 години. Много треньори, много труд и успях да постигна моята мечта.

- Вярвате ли в съдбата? Заминавате като дете в Норвегия и точно там сега станахте световна шампионка?

- Преди да замина за състезанието, се шегувах с близките, че ще бъда като у дома. Малките неща са важни. Като смеха на майка ми. С моя треньор Георги Калчев играехме баскетбол в София последните дни преди тръгването. Толкова бях мобилизирана, че не пропусках да вкарвам кошове. В Норвегия имаше мои близки и приятели. Те се разплакаха, защото знаят колко съм се трудила.

- Това ли беше най-силното състезание във вашата кариера? Не дадохте техническа точка до финала.

- Предишният път беше на световното през 2018-а. Когато тренирах и загрявах тогава, все едно летях по тепиха. По една или друга причина не спечелих златото. Всяко нещо си чака времето. Човек трябва да се труди и да вярва.

- През 2018 година въпросният финал завърши 3:3. Тогава казахте, че съдиите не са взели правилното решение. Какъв урок научихте от тази среща?

- Много често се връщам там. Треньорите казаха, че през целия живот няма да забравя тази среща. Беше голяма болка. Знаех, че съм най-добрата. Съдиите ме държаха прекалено много време в една ситуация. Китайката ме беше хванала през гърлото. Отиде ми целият въздух. Всички хора от нашия спорт знаят за какво става въпрос, когато се отцепиш. Дори не разбрах защо й дадоха една точка. Така е било писано. Бях разочарована. Казах си, че ще тренирам така, че съдиите да не дават срещу мен точка или две и някой да ме победи.

- Сега на финала също имаше драма. Водехте с 6:4 и бяхте в партер малко преди края. Какви мисли ви минаваха през главата и колко дълги са тези 20 секунди?

- Нямам право на грешки, защото е финал на световното първенство. Накрая на срещата реших, че ще й дам две точки. Видях, че ще има 10 секунди. Заех защита в партер. Броях и стисках зъби. Знаех, че няма какво да ми направи, за да ме победи. Преди последния сигнал вече усещах, че съм номер едно. Казах си през колко трудности съм минала през годините и съм ги прескочила. Преди да замина за това състезание, отидох при майка ми, за да й обещая, че ще стана първа. Казах й: "Мамо, моля те, бъди с мен и ми дай сили да спечеля златния медал." Дори и на мен не ми се вярва, но всички тези емоции минават за една секунда. Накрая извиках от щастие, болка, мъка. Всичко излиза от теб.

- Прекарахте тежко коронавирус. Какви последствия останаха след заболяването?

- Изкарах през ноември COVID-19. На моменти исках да се обадя на някой да ме закара в болница. Знаех какво е положението. Исках да си бъда вкъщи. Преборих и този вирус. След това беше трудното. 3 месеца не усещах никакви миризми. Бях в шок. Половин година не бях себе си на тренировките. Бях винаги уморена. Мускулите ме боляха. Чудех се какво ми става. Дано се махне скоро, защото хората са много изморени.

- Вие преминахте и през трудната ситуация с опита за самоубийство. Какво бихте посъветвали всички българи, които таят дълго време проблемите в себе си? Колко е важно да има към кого да се обърнат, за да отпушат напрежението?

- Важно е, когато човек не се чувства добре, да има на кого да сподели. Да има близки хора до себе си. Най-много ми помогнаха моята психоложка и моят психоаналитик. Те бяха до мен през цялото време. След като говоря с тях, се чувствам много по-силна и по-щастлива. Нищо не ме тормози. Имала съм труден живот още от малка възраст. Това са травми, които се натрупват с годините. Трудни са за преодоляване. Щастлива съм, че когато се случи това с мен, успях да преборя себе си. Друг човек съм. Вече ги няма тези притеснения. Аз съм много притеснителна. Не обичам да си казвам нещата. Не искам да се създават конфликти. Винаги си мълча и тая. Трябвало е да се развикам и да изкарам всичко от себе си. Така е било писано. Човек трябва да бъде позитивен и да се усмихва. Дори да има труден момент, важното е да излезе от него.

- Остава ви още една голяма битка за печелене. Олимпийската. С каква настройка започвате пътя към Париж?

- Първо малко почивка, за да изчистя главата, а тялото да почине. След това ще направя план. Вече ще бъде по-трудно. Хората ще се борят срещу световната шампионка, която ги разби. Искам да благодаря на моя треньор. Последните 5-6 състезания не съм дала точка. Само на финала, и то защото аз дадох. Предстои да се види дали ще има промени в категориите. Има много дълъг път. Вече нямам търпение да се минат еуфориите и церемониите, за да си вляза в моя ритъм. Усещам, че имам нужда от леки тренировки. С тях изкарвам всичко негативно, както и токсините. Ако не се готвя 2-3 дни, започвам да се чувствам некомфортно.

Цензурираха Мадона заради зърно

Цензурираха Мадона заради зърно

Мадона качи цензурираната от Инстаграм снимка, която социалната мрежа й свали преди дни. 63-годишната певица показа секси фотос от спалнята си. Заради зърното, което се вижда на изображението, социалната мрежа премахна снимката. Това отприши гнева на Мадона. И тя отново качи фотоса, този път цензуриран

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски. Актьорът изиграл момчето магьосник - Даниел Радклиф, извади архивна снимка от четвъртия филм "Огненият бокал". На нея е и българската следа в поредицата - Стан Яневски. Нашенецът влиза в ролята на Виктор Крум. Фотосът е от снимачната площадка в "Хогуортс", а на нея са всички главни действащи лица в четвъртия

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич - без да дочакат първия сняг, мецаната Берна и мечокът Костадин се унасят в зимен сън, съобщи на БТА директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му и двете мечки от няколко дни са се прибрали в бърлогите си и вече са се отдали на дългата почивка

Масови проверки преди Никулден

Масови проверки преди Никулден

Започват засилени проверки в търговските обекти за Никулден, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. "Ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител"

Най-четени

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Мария Бакалова не отвори пътя на българските актьори към Холивуд, а само своя Кой е той? Алекс Иванов е новата звезда от телевизионния екран. Актьорът играе мафиотския бос Александър Акарди-Сандо в хитовия сериал "Братя". Иванов е на 28 години. Учи в НАТФИЗ. - Алекс, от екоактивиста Мартин в "Ол инклузив" се превърнахте в мафиот в "Братя"

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Правят книжка с бабини гозби, обличат децата в носии в градината Детски учителки в Хисаря съживяват традициите на християнското семейство. Краси Кисьова и Мария Златилова демонстрираха как с желание, воля и всеотдайност могат да посвещават малчуганите в детската градина в битието на старите българи от едно време

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

"В днешно време в доста отношения позицията на любовница е по- удобна, защото, както знаете, любовниците са по-желани и по-добре финансово осигурени. Следователно си струва да бъдеш такава. А не да си вързана вкъщи, да переш мръсни чорапи и да си затваряш очите, не съм от този тип момичета. Случвало се е един път"

Дилета заменена с модел

Дилета заменена с модел

Бившият на журналистката показа новата си Най-сексапилната спортна журналистка Дилета Леота вече има заместничка в леглото на актьора Джан Яман. Турчинът бързо прежали блондинката, по която въздишат стотици футболисти. Скоро след раздялата им Яман вече има нова жена до себе си. Този път тя е моделка. Това е 25-годишната Мария Джована Адамо

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

Новите депутатки са млади и красиви  Небие Кабак е най-малката (24 г.), която влиза в 47-ото Народно събрание  Армия от млади и хубави депутатки ще красят 47-ото Народно събрание, което трябва да започне работа до няколко дни. Голяма част от тях влизат от листата на "Продължаваме промяната" и неофициално в публичното пространство бяха наречени

Герджиков джитка без маска

Герджиков джитка без маска

Без маска посети столична банка Огнян Герджиков. Прочутият юрист, който става и все по-прочут писател, много бързаше да уреди документите си и влезе и излезе в трезора без предпазни средства. Снимки: България

Режисьорката Антонина Лозанова:  Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Режисьорката Антонина Лозанова: Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Храната на село е много по-вкусна, защото я отглеждаш като дете  КОЯ Е ТЯ Антонина Лозанова е на 21 години, родом от Видин. Учи "Медии и журналистика" в УНСС, а през май 2021 г. завършва и операторската школа към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Занимава се с фотография, видеография, управлява дрон. Автор е на няколко късометражни и документални филма

Най-коментирани

Цензурираха Мадона заради зърно

Цензурираха Мадона заради зърно

Мадона качи цензурираната от Инстаграм снимка, която социалната мрежа й свали преди дни. 63-годишната певица показа секси фотос от спалнята си. Заради зърното, което се вижда на изображението, социалната мрежа премахна снимката. Това отприши гнева на Мадона. И тя отново качи фотоса, този път цензуриран

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски. Актьорът изиграл момчето магьосник - Даниел Радклиф, извади архивна снимка от четвъртия филм "Огненият бокал". На нея е и българската следа в поредицата - Стан Яневски. Нашенецът влиза в ролята на Виктор Крум. Фотосът е от снимачната площадка в "Хогуортс", а на нея са всички главни действащи лица в четвъртия

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич - без да дочакат първия сняг, мецаната Берна и мечокът Костадин се унасят в зимен сън, съобщи на БТА директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му и двете мечки от няколко дни са се прибрали в бърлогите си и вече са се отдали на дългата почивка

Масови проверки преди Никулден

Масови проверки преди Никулден

Започват засилени проверки в търговските обекти за Никулден, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. "Ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител"

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Ника Парис не успя да стигне до полуфинала на италианския „Х Фактор”

Ника Парис не успя да стигне до полуфинала на италианския „Х Фактор”

16-годишната българка Никол Паласчева, която участва с артистичния псевдоним Ника Парис на италианския „Х Фактор” 2021, не можа да стигне до полуфинала. На петото излъчване от сцената на програмата за музикални таланти тя представи собственото си парче на английска No Limit и песента на Дуа Липа Don’t Start Now

Какво ще е времето през декември

Какво ще е времето през декември

До дни снежен циклон удря Балканите Средиземноморски циклон с център над Италия и Адриатика ще определя времето на Балканите в последните дни на ноември. От север се спуска и студен въздух, с който в страната ще се очертае и първата снежна обстановка, съобщава Нова тв. Валежите ще започнат късно в неделя в Югозападна България

Проф. Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

Проф. Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

Засегнати са млади хора и неваксинирани, каза тя Новият щам на COVID-19 – Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ, каза в предаването „Събуди се” проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на здравеопазването

Греда от строеж се заби в прозорец на
апартамент с бебе в София

Греда от строеж се заби в прозорец на апартамент с бебе в София

Греда от съседен строеж разбива прозореца на дома на семейство с малко дете в София, съобщава Би Ти Ви. Действието се развива в столичния квартал "Кръстова вада". Собственикът на апартамента разказа, че в полунощ е чул силен трясък, а само късметът и тройният стъклопакет са го спасили от наранявания, смята Светослав Марулев

Бандити с брадви и мачете срещу горските

Бандити с брадви и мачете срещу горските

Бракониери правят каквото си поискат, когато си поискат Лесничеите искат оръжия за самозащита, а не да се страхуват за живота си Напоследък случаите с нападенията на бракониери срещу горски служители из страната зачестяват. Почти всеки ден се сблъскваме с незаконна сеч, рибарски мрежи, убиване на защитени животински видове и каквото се сети

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

1218 новозаразени , 47 починали

1218 новозаразени , 47 починали

1218 са новите заразени с коронавирус за последните 24 часа. Това са 4,86% от тестваните. От тях 82,10% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 25 020 теста (от които 4890 PCR и 20 130 антигенни). Така процентът на положителни проби намалява от 7,71% в четвъртък и 6,12% в петък на 4,86% в събота

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли, съобщиха световните информационни агенции, като цитираха официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Изпълнителката си осигури първенството с новата тава "30", излязла на пазара на 19 ноември. От албума на Адел за периода на отчитане са продадени 261 000 копия

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

Американската компания "Модерна" работи върху по-мощна бустер ваксина, която може по-добре да защити организма срещу нови мутации в коронавируса, като наскоро открития щам Омикрон. Това се казва в прессъобщение, публикувано от компанията в петък. "Модерна" ще се движи бързо с разработването на специален бустер вариант за щама Омикрон"

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Ще има пета вълна на ковид, но не може да се каже кога. Докато има хора, които нямат имунитет, понеже не са ваксинирани и не са преболедували, коронавирусът ще се разпространява. Това е мнението на вирусологът проф. Радостина Александрова. В сутрешния блок на Нова тв тя заяви, че този вирус показва колко е агресивен и упорито търси как да се