Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10293041 www.bgdnes.bg

Динко готов да изтегли "Вера Су"

Министерството ми отказа да помагам, но още съм отворен да се заема със задачата

Ловецът на бежанци Динко не се е отказал от идеята си да изтегли заседналия кораб "Вера Су". Това потвърди самият бизнесмен от Ямбол пред "България Днес".

Реклама

Плавателният съд, пълен с азотен тор, заседна край бреговете на местността Яйлата до каварненското село Камен бряг на 20 септември. И въпреки опитите на куп експерти не може да бъде освободен. Екипажът вече напусна кораба. Ала спасителните операции не дават нужния резултат.

"Мога да го изтегля - категоричен е Динко пред "България Днес". - Имам нужната техника, за да освободя товара, а след това и кораба", добавя бившият участник във "ВИП брадър".

Динко сам предлага помощта си на министерството на транспорта. Тази институция се е заела да се справи с проблема.

"Търсих начин да се свържа с ведомството. Намерих номер на пиар на министъра - разкрива ловецът на бежанци. - Предложих им помощта си, ала ми отказаха. Казаха ми, че си имат план, който следват. И какъв е той? Никой не знае. Корабът си стои още там, пълен с отрова", споделя Динко.

Въпреки отказа на министерството Динко още е отворен да помогне. Ловецът на бежанци споделя, че има готовност да се включи в спасението на "Вера Су" само ако от институцията му се обадят и приемат помощта му.

"Винаги съм помагал. Независимо за какво става въпрос. Да, искам пари за спасението на кораба, ама не са кой знае колко много. Ако ми позволят да помогна, за няколко дни "Вера Су" няма да го има в морето. С огромни прахосмукачки с маркучи се засмуква азотът. Оттам директно се товари в големи гондоли. И корабът е свободен. След като няма азот, лесно ще се справя с плавателния съд", убеден е Динко.

Реклама

На него му е писнало да слуша всеки ден за проблеми с кораба. Всяка емисия започна с репортаж на "Вера Су". А според еколози е въпрос на време ситуацията да се влоши и да настане екокатастрофа.

"Не знам защо не търсят алтернативни начини. Ето аз им предлагам своята помощ, но не искат. Ако продължаваме така, корабът ще си седи там кой знае колко време. А ако товарът се изсипе в морето, ще стане страшно", категоричен е Динко.

Директорът на "Морска администрация":

Освободихме 300 тона товар

"Освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите, и целият екипаж е евакуиран".

Това заяви на заседание изпълнителният директор на "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов.

По думите му атмосферните условия са позволили на специалистите да работят по кораба едва 3 дни. И то при огромни рискове.

"Работата, която се свърши в рамките на тези 3 дни, е огромна и бе най-адекватното решение в настоящата ситуация. Оттук нататък предстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен", обясни министърът на транспорта Христо Алексиев.

Реклама
Реклама
Реклама