Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10296254 www.bgdnes.bg

Нестинарка скача на бой след операция

Дива котка има шанс 

Ставата й е наместена, връщат я в природата до няколко седмици 

Дивата котка Нестинарка е оперирана и вече много успешно скача да бие на четири крака.

Това разказаха от фондация "Дивите животни", които проведоха уникална спасителна акция за животното, което все по-рядко се среща по нашите географски ширини.

Както "България Днес" ви разказа, хищникът е открит в Странджа планина в много тежко състояние, но след транспортиране при специалисти буквално е спасен от сигурна смърт. Предположенията са, че травмите й са нанесени, след като преживяла силен удар от автомобил.

Реклама

"Нестинарка вече е оперирана. Д-р Цветан Иванов намести и фиксира луксиралата става (болестно състояние, при което трайно се разместват костите, образуващи дадена става), а проблемите от травмата на главата отшумяха. Сега само очакваме възстановяването от хирургическата интервенция, което би трябвало да отнеме няколко седмици, но Нестинарка вече си ползва крака и много успешно скача да бие на четири крака", споделиха с усмивка от фондацията.

От там признават, че дивата котка се държи изключително смело въпреки тежкото си положение.

"Въщност дивите животни са много по-сдържани от домашните в изразяването на емоции и болка. Те и в нормалния си живот в природата издържат доста болка и трудности, така че хич не са толкова лигави като домашните ни. Освен това в природата не е добре да показваш слабост, защото се превръщаш в нечия жертва много бързо", обясниха ситуацията от фондацията.

Основен принос за спасението на дивата котка има и човекът, който я открива, но не я изоставя на произвола на съдбата, а организира акцията.

В наши дни дивата котка се е превърнала в сравнително рядко животно, тъй като домашните и хората я изместват от районите, които традиционно обитава. Дължината на екземплярите достига близо метър, високи са до 40 сантиметра, опашката им е 30 сантиметра и тежат от 3 до 8 кг.

Текст под снимка:

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама