Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10300631 www.bgdnes.bg

8 млн. източени за фиктивни почивки на ученици

Далавера в пандемията 

Хиляди нощувки отчетени в неработещи станции, просветният министър сезира Гешев

Хиляди фиктивни нощувки в неработещи станции на родното Черноморие, за които са източени близо 8 млн. лева от държавата.
Тази далавера разкри вчера просветният министър Николай Денков и добави, че дава на главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция отговорното дружество - "Ученически отдих и спорт" към министъра на образованието и науката.
"През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, които са изплащани от МОН към търговското дружество, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки", обяви Денков. Такава е например почивна база в Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г., но според дружеството само през юни и юли тази година там са "почивали" 535 ученици и са реализирани 5351 нощувки.
През последния летен сезон почивна база "Кранево-Русе" също не е приемала туристи, но за юни и юли тази година в резервационната система на дружеството са записани 4226 нощувки на 522 ученици и в регистрационната система пише, че те са заплатени. Подобен е случаят с почивна база в Балчик, за която дружеството е декларирало 5628 нощувки за 771 ученици през същите два месеца.
На всичкото отгоре фалшивите данни са били използвани за увеличение на заплатите на ръководството, което и преди това е вземало по 10 хил. лв. месечно. Започнала е процедура по смяна на ръководството.
"При одитите не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца", каза Денков.
След първия одит на МОН в дружеството през август тази година ръководството му признава за "погрешно отчетени настанявания за 37 009 нощувки", които били записани като осъществени, а всъщност били "прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди". "Заради "грешката" дружеството възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв.", отбеляза министърът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама