Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10316975 www.bgdnes.bg

Втори живот за 250-килограмовата Кирилка след пет часа операция

Медици изваждат 20 кг тумор 

Прави първи крачка с помощта на проходилка, ще се прибере у дома без съдействието на пожарникарите 

Виктория СТОЯНОВА

"Чувствам се добре!"

Това казва минути след като е изведена от реанимация 250-килограмовата Кирилка Кирилова от Долна Оряховица, която успява да оцелее благодарение на общите усилия на екип от медици и след тежка над 5-часова операция.

Реклама

Единствено пред "България Днес" нейният съпруг Валентин Петров коментира добрата новина за нейното спасение.

"Тя се промени изцяло, свали и килограми, дори спането й се промени. Всичко това е благодарение на тези лекари, които показаха невероятно отношение. Вчера получихме и проходилка, с която прави крачки и опити да ходи. Тя живее втори живот", сподели пред вестника спътникът в живота й Валентин, който е неотлъчно до нея и в най-големите трудности. Няколко заболявания, свързани с бъбреците и сърцето, са причината Кирилка да е със свръхтегло.

Тя ще бъде изписана днес, като категорично ще се прибере без помощта на пожарни екипи, които бяха необходими преди седмица, за да бъде транспортирана до различни болници.

"Сами без чужда помощ ще се приберем и ще търсим лекар, който да й назначи специална диета, за да започне да се храни здравословно. Ще трябва да го направи, ако иска да живее", сподели още Петров.

Мъжът разказва, че преди да се стигне до благополучната развръзка, той търси лекарска помощ от няколко лечебни заведения. В последните месеци дори отчаянието взима връх, но доброто в сърцата на хора и късметът не изоставят семейството.

Сложната интервенция е извършена в плевенската болница "Сърце и мозък", където чрез съвместните усилия на екипите на клиниката по обща хирургия, отделението по анестезиология и реанимация и специалистите по кардиология и рехабилитация, жената днес е вън от опасност.

Реклама

След продължилата над 5 часа операция от свръхтежката пациентка е изваден 20-килограмов тумор от коремната кухина и са източени над 10 литра вода. До спешната необходимост от лекарска намеса се стига след некроза на част от мастната тъкан в областта на предната коремна стена поради екстремно затлъстяване.

По думите на д-р Георгиев, лекуващ лекар на жената и част от екипа, направил операцията, казусът е бил истинско медицинско предизвикателство от хирургична и реанимационна гледна точка. Преди да бъде поета от екипа на болница "Сърце и мозък", жената преминава през великотърновско лечебно заведение, където са й направени нужните изследвания и прегледи, назначена е и операция, но няколко лечебни заведения отказват да я извършат.

Времето и състоянието на дамата са критични, но за щастие тя попада в ръцете на специалистите в Плевен.

Огромно предизвикателство се оказва и достигането на жената до лечебните заведения. При първото си транспортиране до болницата във Велико Търново дамата е изкарана през прозореца на къщата си от служители на "Гражданска защита", които са повикани на адрес, след като парамедик и фелдшер не могли да се справят с пренасянето на Кирилка и търсят съдействие от пожарната. С помощта на трима огнеборци свръхтежката пациентка е пренесена до лечебното заведение за повече от час. След диагностициране на проблема пожарните екипи отново са впрегнати в действие, за да върнат жената в дома й. Два дни по-късно долнооряховчанката пак е откарана с линейка до областната болница, а съдействие в пренасянето отново оказват два екипа на пожарната във Велико Търново. Следва поредица от становища на лекари от клиниката, които я преглеждат директно в реанимобила. Медиците влизат в контакт с колегите си от Плевен, с чиято помощ жената живее втори живот.

Рекорда го държи 300-килограмовият Кирил Искренов

Неофициалният рекорд за най-тежък българин държи 300-килограмовият Кирил Искренов от пернишкото село Гигинци. Роден през 1963 г., Кирил е щастлив независимо от трудностите и обстоятелствата, защото до него е неговото семейство. "Да не сме алчни и да се радваме на това, което имаме. А имаш ли здраве и семейство - имаш всичко", сподели преди време пред "България Днес" Кирил. И до днес, противно на очакванията, той не пие никакви хапчета за разлика от много хора със съдбата да бъдат с наднормено тегло. "Опазил ме бог! Нямам нужда от никакви медикаменти, здрав съм като камък - казва с огромна усмивка на лице най-големият българин. - Не пия лекарства! Освен ако хубава ракия не се брои за лекарство", признава шеговито пред екипа на вестника Искренов.

Реклама
Реклама
Реклама