Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10321324 www.bgdnes.bg

Менкат радиаторите,слагат без топломери

Стара измама с нов сценарий

Парнаджии луднаха от работа преди началото на активния отоплителен сезон

Стара измама с нов сценарий! Такава завъртат изпечени в хитрините с парното домакини с началото на активния отоплителен сезон. Сегашните радиатори с топломери се демонтират и на тяхно място се слагат други без уреди за отчитане. Напролет, когато температурите отново тръгнат нагоре, се прави обратната смяна и под прозорците се връщат "титулярните" отоплителни тела.

За схемата разказаха пред "България Днес" парнаджии с дългогодишен опит в монтажа и демонтажа на панелни и алуминиеви радиатори. Методът не е от вчера, но рязкото увеличение на битовите сметки и готвеният рязък скок на цената на топлоенергията след Нова година подтикнало някои домакини да прибегнат към недобросъвестните практики.

Реклама

За целта се наемат парнаджии, повечето от които се откриват лесно в интернет сайтове, където публикуват обяви за своята частна дейност. Повечето от тях съвестно демонтират старите чугунени и панелни радиатори, а на тяхно място слагат нови, купени от клиентите. Някои от експертите предлагат и пълен комплект от отоплителни тела, термовентили, глави, тапи и всичко необходимо, така че стопаните да си спестят обикалянето по магазини.

В общата цена може да се включи и друга основна част - източването на вода и последващото й запълване в абонатната станция. Тя е в рамките на 25-30 лв. Но тъй като във всеки блок е неписано правило поне един-двама от обитателите да знае как се прави в случай на авария или други обстоятелства, то въпросната услуга може и да се подмине. Принципът е, че колкото е по-висок етажът, толкова по-малко вода трябва да се точи от абонатната станция, за която най-често ключ има както човек от блока, така и районният топлотехник и/или домоуправителят.

Така демонтаж на стар и монтаж на нов радиатор излиза от порядъка на 130 до 200 лв. Ако жилището е по-голямо и има 5 отоплителни тела, сумата може да наближи и 1000 лв. Цената е приблизително еднаква както за законна смяна, така и за нерегламентирана. Не всички парнаджии се навивали да вършат заверата, твърдят запознати с хитрините.

Методът е рискован, защото внезапна проверка на топлинния счетоводител може да разкрие шашмата и да се начисли максимална мощност на потреблението. Като оправданието за ниските сметки през зимните месеци може да се каже както неползване на апартамента, така и живот на село или в чужбина. А измамите с топлината през зимата се отразяват най-много на съседите, които нерядко са сащисани от изравнителните си сметки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама