Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10326087 www.bgdnes.bg

Японската принцеса Мако се омъжи и загуби титлата си

Японската принцеса Мако се омъжи за своя състудент Кей Комуро след години скандали и отлагане.

Избраникът ѝ не е с благородническо потекло и затова принцесата губи титлата си. Тя се отказа и от над един милион долара, които ѝ се полагат при напускане на императорското семейство.

Реклама

Сватбата е била без традиционните бляскави ритуали. В събота принцеса Мако навърши 30 години, на толкова е и съпругът ѝ.

Двамата ще живеят в Ню Йорк, където Комуро работи като юрист. Заради напускането на императорското семейство и преместването в Съединените щати двойката си спечели прозвището Меган и Хари на Япония.

Жените в имперското семейство не могат да наследят Хризантемовия трон и заради това губят кралския си статут, когато сключат брак с човек без благороден произход.

Мако е племенница на император Нарухито. Откакто обявиха годежа си през 2017 г., двамата с Кей бяха изправени пред скандали заради медийни съобщения, че семейството на Комуро имало финансови затруднения.

Но след години на отлагане те най-накрая се ожениха, макар и без сватбена церемония, банкет или тържество, предпочитайки да са далеч от публика, която не винаги е била с добро отношение. Мако е отказала и средства, които обикновено се предлагат на дами от кралското семейство при напускането му – 153 млн. йени (1,35 млн. долара).

Японската телевизия показа кадри как принцеса Мако напуска императорската резиденция Акасака в столицата Токио, като се сбогува със семейството си, покланяйки се пред своите родители и целувайки по-малката си сестра.

Вчера принцесата посети своя дядо и баба, абдикиралия император Акихито и съпругата му Мичико, за да се сбогува и с тях.

Все още не е известно какво и дали ще работи тя в САЩ.

Реклама
Реклама
Реклама