Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10328422 www.bgdnes.bg

Жената на Брендо осъди прокуратурата за 118 бона

След като е оправдана за пране на пари от наркотрафик

Моника Добринова била сама по време на процеса, притеснявала се за децата, отключила паникатаки

За обезщетение от 118 хил. лв. осъди прокуратурата жената на Кокаиновия крал Брендо Моника Добринова! Тя ще прибере тлъстата сума за незаконно обвинение, след като беше оправдана по делото срещу група за пране на пари от наркотрафик! Това става ясно от решение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Половинката на Евелин Банев официално е разведена с него, но според запознати раздялата им е само по документи. Моника е подпукана още от началото на 2007 г. като участник в престъпна банда заедно със съпруга си, сестра си Десислава Дишлиева, вдовица на убития през 2005 г. Константин Дишлиев, и доведения брат на Брендо - Симо Карайчев.

Според обвинението Банев и останалите трима са изпрали над 20 млн. лв. от трафик на наркотици. На първа инстанция Софийският градски съд осъди и четиримата, като Брендо получи наказание от седем години и половина затвор. След това Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане. От втори път апелативните магистрати признаха Банев и Карайчев за виновни само за участие в престъпна група, която е била създадена, за да пере пари, а Добринова и Дишлиева бяха оправдани. Последната инстанция потвърди решението, с което сестрите са оправдани. Брендо получи 6 г. затвор, а присъдата на брат му от 3 г. е изменена в условна.

Съдебният акт е от април 2018 г., когато Кокаиновия крал вече е в неизвестност. Понеже не е открит, е обявен за издирване. И към момента той се търси за изтърпяване на 20-годишна присъда в Италия и наказание от 10 г. и половина в Румъния за наркотрафик. Междувременно беше заловен в Украйна, но освободен, защото е станал гражданин на страната и според местните закони не може да бъде екстрадиран.

Докато се точат процедурите, оневинената Моника Добринова подава иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Тя претендира за 200 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди във връзка с воденото срещу нея наказателно производство, а също и за още 18 бона за адвокатски хонорари.

Пред магистратите Добринова споделя за преживяванията си покрай обвиненията, че е нареждала преводи за кредитиране дейността на "Прайвът Файнънс Юниън" с пари, които знаела, че са от дрога. "Воденето на наказателното производство спрямо нея повече от 11 години й причинило сериозни неимуществени вреди. Допълнително утежняващо положението обстоятелство било и широкият медиен отзвук на делото. Доброто й име като честен и добросъвестен човек било опетнено и оправдаването й не би могло да заличи изцяло последиците от това", се посочва в иска.

За установяване на всички факти по заведеното гражданско дело в съдебната зала са разпитани двама свидетели. Единият е бащата на Моника - бизнесменът Александър Добринов, известен като Сашо Бицианито. Той разкрива, че процесът се отразил толкова зле на дъщеря му, че с думи не може да се опише. Било постоянен тормоз, плачела непрекъснато, не можела да спи, била на хапчета. Притеснявала се, че ако бъде осъдена, няма кой да гледа двете й деца. Особено се почувствала зле, когато първата присъда срещу нея била осъдителна. Плачела, пиела успокоителни, за да заспи. В момента състоянието й е леко подобрено, разказал таткото на ищцата.

Реклама

За да потвърди за тегобите на Добринова, проговаря и нейна близка приятелка. По думите й Моника изпаднала в тежка депресия. В момента, в който постановили осъдителната присъда срещу нея, три нейни приятелки се редували и ходели да спят у тях, защото получавала паникатаки, ако нямало някой около нея.

Моника се обаждала на дружката си посред нощ да я пита, ако нещо се случи и я осъдят, дали ще й гледа децата. Преди повдигане на обвинението Добринова била добре, за нея най-важна била грижата за децата й Александра и Лара. След това не искала да се среща с журналисти, а делото било медийно отразявано, наложило се да се скрие, с месеци не излизала от къщи. Притеснявала се заради дъщерите си и особено заради по-голямата, която вече разбирала какво става. Затова у дома не пускали телевизор.

Моника изпадала в паника, ако някой се приближи по-близо до нея. Освен това много познати се отдръпнали от нея. Оттогава и до момента тя продължава да взема лекарства. В един период имаше проблеми с цикъла, имаше психически проблем и ходеше на психолог, посочва приятелката на Добринова.

Проточване на делото

Съдът приема, че в резултат на несправедливото обвинение жената на Брендо е понесла болки и страдания. Отчита се, че делото много се проточило, като само на първа инстанция са проведени 23 заседания. Магистратите преценяват, че 100 бона са справедливо възмездие, и отхвърлят половината иск.

Реклама
Реклама
Реклама