Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10413788 www.bgdnes.bg

Ислямски терорист се жали от ямболска килия

Аверът на атантатора от Париж иска да бъде пратен в родината си

Ясин Лашири може да бъде погнат у нас за незаконно пресичане на границата и фалшив документ

От лошите условия в българския арест пропищя белгийският терорист Ясин Лашири! Той беше спипан миналата седмица да пресича границата с фалшиви документи. Оказа се, че в Белгия го чака 20-годишна присъда. Затова властите поискаха екстрадицията му.

Реклама

Веднага да бъде предаден със самолет пожела и самият Лашири. Пред Окръжния съд в Ямбол той се оплака от условията в килията. След като е спипан, терористът е настанен в ареста в Елхово. Освен от състоянието на кауша чужденецът се жалва и от здравословни проблеми. По време на процедурата в съдебната зала той изразява готовност да пътува и да изтърпи наказанието си. Както е по закон, съдия Петранка Кирова му дава няколко дни, в които може да преосмисли решението си. Така окончателното решение за съдбата на 37-годишния мъж ще бъде взето на заседание в понеделник. Дотогава му е взета най-тежката мярка - "задържане под стража".

Лашири, който е от марокански произход, е задържан на 10 ноември да пресича нелегално турско-българската граница до 25 репер на река Тунджа. Той е бил и с неистинска белгийска лична карта. Заловен е при спецоперация на ДАНС и Гранична полиция. Дали да бъде подведен под отговорност за незаконното минаване на границата и за използване на фалшив документ разследващите не съобщават.

Срещу Лашири се задейства и спецпрокуратурата. Оттам съобщиха, че са образували досъдебно производство срещу чужденеца, който с цел да участва в терористични действия, включително против друга държава, влезе през границата на страната или незаконно пребивава в нея. Въпреки многобройните запитвания, отправени от "България Днес", от специализираната прокуратура не отговориха какво ще предприемат спрямо Ясин Лашири. Ако той се сдобие с обвинения у нас, екстрадицията му може да бъде отложена, обясняват юристи.

През 2015 г. Лашири е бил заловен за терористична дейност и в Турция, където е осъден на 9 години и половина затвор, но е излежал само 6 години и половина. В Белгия той е осъден като част от джихадистка мрежа за радикализиране и вербуване на най-малко 59 младежи, предимно от брюкселската община Моленбек, между 2012 и 2013 г. Преди радикализацията си Лашири вече е бил осъден за непредумишлено убийство, свързано с наркотици.

Ясин е сочен за близък до Абделхамид Абауд, за който се смята, че е координирал атаките в Париж на 13 ноември 2015 г. Тогава атентатори убиха 130 души и раниха стотици. Най-напред гръмнаха експлозии близо до парижкия стадион "Стад дьо Франс", където се провеждаше приятелска футболна среща между националните отбори на Франция и Германия. Мачът беше наблюдаван от френския президент Франсоа Оланд, който спешно беше евакуиран от служителите на охраната. В същото време терористите взеха около сто заложници в парижката концертна зала "Батаклан", където се провеждаше концерт на американска рок група. Последваха атаки и срещу парижки кафенета. Терористи откриха огън и по посетителите на откритите тераси.

Реклама

Наскоро във френската столица започна мегапроцес срещу 20 мъже, заподозрени за съпричастност към смъртоносната атака. Делото е по жалби на близо 1800 ищци от 20 националности. В него вземат участие повече от 300 адвокати. Разследването е събрано в 542 тома на около 1 млн. страници. Повечето от подсъдимите ги грози доживотен затвор. Шестима са обвинени, че са осигурявали оръжия и автомобили за изпълнението на атентата. Те ще бъдат съдени задочно. За атаката пое отговорност "Ислямска държава".

Смята се, че терористът е работил като експерт по обезвреждане на бомби именно в рамките на "Ислямска държава". Предполага се, че той е бил разменен от Турция с терористичната организация за няколко заложници.

Лишен от гражданство

След атаките осем привърженици на "Ислямска държава" от Брюксел бяха лишени от белгийското си гражданство. Решението на съда е с цел да попречи на чуждестранни терористични бойци да се завърнат в страната. Лашири, който е от марокански произход, е лишен от белгийското си гражданство задочно през м.г. Според местното законодателство всеки двоен гражданин, в случая белгийско-мароканско, който е погнат за терористични престъпления и осъден на най-малко пет години лишаване от свобода, губи белгийския си паспорт.

Реклама
Реклама
Реклама