Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10425402 www.bgdnes.bg

17-годишна с диабет грабна два евробронза по таекуондо

Покорява континента и в кикбокса

Емоцията е неописуема, устройство следи нивото на глюкозата по време на състезания, споделя Екатерина Иванова

17-годишната Екатерина Иванова спечели два бронзови медала на европейското първенство по таекуондо в Крит. Младата спортна надежда се класира на трето място на индивидуално участие - спаринг девойки старша възраст до 52 кг и в отборно състезание с още 5 момичета.

Реклама

Състезателката, която е с диабет тип 1 от 6-годишна, има титли от европейски и световни първенства и е една от най-изявените участнички в българския национален отбор по таекуондо.

"Емоцията да излезеш отново на татамито на такъв тип състезание е неописуема. Забравяш за всичко и се концентрираш само върху срещата, която предстои, и човека, срещу когото излизаш. А относно диабета - той е нещото, което ме насочва и ми дава качествата, които са необходими за победа. Диабетът е това, което ме прави по-добър човек и спортист", сподели пред "България Днес" 17-годишното момиче.

Тя се занимава със спорт от 4-годишна. Първо започва с кикбокс, а от 2015 г. тренира таекуондо.

"Спечелих световни състезания по кикбокс в Римини през 2014 г., по таекуондо в Минск през 2018 и в Пловдив през 2019 г. Имам също и европейски титли по кикбокс в Скопие през 2017 г., по таекуондо в Солун през 2016 г., а също от Талин през 2018 г.", разкрива още нашата звезда, чийто треньор е многократната световна и европейска шампионка по таекуондо Амалия Колева.

Освен че е успешен състезател, Екатерина учи икономика и мениджмънт в Национална финансово-стопанска гимназия. Мечтае да продължи образованието си в добър университет.

От октомври момичето използва иновативно устройство за непрекъснато проследяване на глюкозата, което й помага да се справя със заболяването.

"Като активна спортистка много често по време на състезание или тренировка ми се случва да получа хипогликемия и да изпадна в криза. Или от страх да не ми падне захарта, я вдигам прекалено висока. В тези ситуации глюкомерът не може да сигнализира, a докато усетя, че нещо не е наред, вече е късно. С устройството сега следя глюкозата по всяко време от денонощието и сигнализира, когато стойностите не са в норми, което ми позволява да водя по-добър контрол над диабета", разказва Екатерина за своята битка с диабета и за мечтата да води нормален живот.

Реклама
Реклама
Реклама