Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10425444 www.bgdnes.bg

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Правят книжка с бабини гозби, обличат децата в носии в градината

Детски учителки в Хисаря съживяват традициите на християнското семейство. Краси Кисьова и Мария Златилова демонстрираха как с желание, воля и всеотдайност могат да посвещават малчуганите в детската градина в битието на старите българи от едно време. Поводът за родолюбивата инициатива бе отминалият в неделя Ден на християнското семейство.

"Подготовката стартира още след Деня на народните будители. През тези три седмици разказвахме на дечицата какво представлява Денят на християнското семейство, какви са били традициите и обичаите на нашите предци, какво се е слагало на трапезата, как се е приготвяло и какво символизира. По стара българска традиция семейството се събира заедно на масата и в празник, и в делник. Всяко семейство пази и предава от баба на внуче любими семейни рецепти. Заедно с родителите, децата и госпожите от групата събрахме в тази книжка най-вкусните рецепти от нашите баби, за да ги съхраним за нашето общо семейство - група "Монтесори". От бабините ръце е най-сладко!", споделя пред "България Днес" Кисьова.

Реклама

След това двете преподавателки в детска градина "Мечо Пух", облекли автентични народни носии, които колекционират, за да преминат към следващия етап от подготовката за празничния ден - квасенето на мляко. Ритуал, който се приел с изключителен интерес от децата. Малчуганите станали свидетели на изконно българския обичай, също облечени в народни носии, дадени им от забавачката.

"Постарахме се да приведем всичко в битов стил, с глинените съдове и бъркалки, менчето, гърне. След което наточихме много хубава баница", допълва Краси Кисьова.

"От стара българска традиция на празник трябва да ти е сладко, да ти е вкусно, да сме заедно около трапезата в раздумка и смях! И за да се и засладим за празника, деца и учители направихме тиквеник! Ама като "от едно време", както са го правили нашите баби", казва тя и добавя, че наред с всички мероприятия успели да направят и проект "Моето родословно дърво".

Двете педагожки са едни от най-ревностните пазителки не само на спазването на традициите в детската градина и вкъщи, но и на масови родолюбиви мероприятия. Те често и заедно посещават фолклорни събори, участват в организирането и провеждането на възстановки, както и във филма "Смутни времена", посветен на живота и делото на войводите по турско време.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама