Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10433827 www.bgdnes.bg

Българи спипани за мащабни обири на тирове

Над 6 г. действа криминалната организация

Щетите са десетки милиони, краде се от телевизори до самобръсначки

Българи, участвали в международна криминална организация, ограбила стотици тирове и действала на територията на осем европейски държави, бяха арестувани във Франция. По информация на немското издание "Шпигел" предстои да бъдат извършени още над 20 ареста.

Нашенците ca действали c румънци и албанци в продължение на години, а нaбeзитe ce cлучвaт ocнoвнo нa пaркинги, дoкaтo шoфьoритe на камиони пoчивaт. Бандата реже брезента на камиона и тихомълком отмъква стоката. Обирите се разиграват предимно на територията на Румъния, Франция и Германия, но и в други дрържави от ЕС.

Реклама

Разследването срещу кримибандата, наречена "Брезидентите", започва още през 2015 г. Тогава полицията тръгва по следите на група, действаща в германско-холандския граничен регион, която се е специализирала в удари по камиони. Бандитите работят по следната схема - след като набележат камион с подходящ товар, изчакват шофьорът му да заспи, режат ремаркето и взимат част от стоката. Това се повтаря многократно, като са атакувани само камиони, чийто ремаркета са от брезент.

След дълго разследване част от членовете на бандата са арестувани, но мащабната криминална организация продължава да съществува и обирите не спират.

През годините сигналите за ошушкани камиони по този начин започват да валят от всякакви точки в Европа. Това затруднява полицията и впоследствие Европол започва да координира разследванията на европейско ниво.

Според проучване на "Шпигел" най-много от ударите в Германия са на Warschauer Allee. Така шофьорите на камиони наричат маршрута, който води от Амстердам до полската столица Варшава. Голяма част от шофьорите спирали вечер за почивка на стоянката за камиони в близост до град Рейн в германската област Щайнфурт във Вестфалия.

И тук "Брезидентите" изчакват водачите да заспят и се приближават тихомълком към набелязаната жертва със специално подготвени за целта камиони и бусове. Обикновено обирите се случват между полунощ и четири часа сутринта. Апашите заставали плътно до тира, режели брезента, мятали стоката в камиона си и се омитали.

Реклама

"В някои случаи специално подготвени превозни средства със странични отвори в брезента се използват за паркиране точно до жертвата", казва Майкъл Уил, ръководител на отдела за престъпления срещу собствеността в Европол. В повечето случаи шофьорите разбират за кражбата едва след като се събудят.

В крайна сметка полицейското управление в Линген, Долна Саксония - федерална провинция в Германия, е принудено да създаде специален отряд, който да разследва кражбите. Той е наречен "Холстърфелт", като спирката за камиони, на която "Брезидентите" действат най-често в Германия. Спецбригадата е сформирана през 2018 г. и се занимава само с обирджиите на камиони. В мащабната полицейска операция участват Германия, Франция и Румъния.

Същата година ченгетата спипват отново част от бандата, но нощните набези продължават. През 2019 г. разследващите регистрират 115 нарязани камиона само на въпросната магистрала, през 2020 г. те са вече 124, като над 90 процента от грабежите на немска територия са извършени на спирката край Рейн.

"При един набег откраднаха 200 телевизора с плосък екран на стойност 200 000 евро, друг път беше уиски за 100 000 евро. Краде се всичко - маркови маратонки, лаптопи, дори самобръсначки", казва Майкъл Уил от местната полиция.

В крайна сметка разследването на Европол стига до голяма транспортна компания от румънския град Бездаед, в който обирите са най-много. След разследване на шофьорите стигат до нашенците, които след координиране между румънските ченгета и франсетата са сгащени и арестувани във Франция.

 Сътрудничество

В Бездеад, Румъния, германските и френските следователи искат да конфискуват откраднати стоки, автомобили и недвижими имоти на стойност около 2,5 милиона евро, предполагаемо намиращи се в осем европейски държави. "Без трансграничното сътрудничество този достъп не би бил възможен", казва Михаел Масман, президент на полицейското управление в Оснабрюк.

Реклама
Реклама
Реклама