Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10437340 www.bgdnes.bg

Георги Чопов, потомък на Гоце Делчев, за катастрофата на "Струма": Трагедията ще ни сближи със Северна Македония

Загадка: Един човек от автобуса ковчег липсва 

"Трагичната катастрофа ще сближи България и Северна Македония. Видяхме, че нашите и техните институции действаха като едно, като един народ".

Това заяви пред "България Днес" 78-годишният Георги Чопов, който е потомък на националния ни герой и революционер Гоце Делчев. Неговият прадядо Андон и бил женен за най-голямата сестра на Гоце Делчев - Мария. За себе си и Гоце Делчев Чопов казва, че са българи и няма спор в това твърдение.

Реклама

Чопов приема тежко катастрофата с десетки жертви на магистрала "Струма". "Трудно ми е да говоря и се вълнувам. Много е неприятно това, което се случи. Имало е да става, станало е. Преди години пътувах по маршрута от Благоевград до Истанбул и имаше няколко трудни моменти. Благодарен съм, че тогава оцелях. Бог да прости загиналите! Но разбрахме, че всички сме хора и всички сме равни", добави пред вестника Чопов. Според него близостта между България и Северна Македония никога няма да изчезне и такива трудни моменти го доказват.

Изненадващо вчера на брифинг прокуратурата обяви, че жертвите от изгорелия автобус са 44, а не 45, каквато информация се разпространява през последните дни. Спасили са се 8 човека, а не седем - тази информация е предоставил мъжът, разбил задното стъкло на автобуса, през което са успели да изскочат оцелелите, преразказа думите му говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Въпреки това за лечение са настанени седем човекът. Къде е осмият, остава загадка.

"В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст. Когато го видях, му казах "Вие сте герой!". Той се усмихна и взе да ми разказва как е видял чук и е счупил задното стъкло, спасили се осем. Казах му: "Вие сте седем". "Не, ние се спасихме осем човека", отвърна той. При огледа се намериха 44 трупа. Оттук идва и простата математика, тъй като по данни знаем, че са пътували 52-ма души. Намерихме 44 трупа, в болница са 7 - четирима мъже и три жени. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Работим по тази версия. Може да се касае и за недобър спомен. Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов разпореди следовател да разпита този пациент. Пред следователя в присъствието на преводач свидетелят категорично заяви, че са се спасили осем лица", сподели Милева.

Не е атентат и не е имало взрив

Версиите за терористичен акт и взрив на туби със запалима течност са категорично отхвърлени, обявиха още от прокуратурата. Човешка грешка е водещата и основна версия за трагедията на магистрала "Струма". Аутопсиите са показали, че всички жертви са загинали от задушаване вследствие пожара, а не от травми при катастрофата или разкъсвания от взрив. В дихателните пътища на починалите са открити сажди. На мястото на инцидента са установени лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на движението. По думи на Сарафов мантинелата, в която първоначално се е нанизал автобусът, не е полезна, а дори е опасна и е способствала за катастрофата.

Арестуваха мъж за коментари във Фейсбук

Реклама

Арестуваха 24-годишен мъж в София заради негови коментари за трагедията на магистрала "Струма" във Фейсбук, съобщиха от МВР. Младежът, който е с криминални регистрации, е задържан от служители на ГДБОП след получен сигнал.

Според данните той е публикувал във Фейсбук коментари, които са несъвместими с морално-етичните норми. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура за извършено престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс - проповядване на омраза, основана на народност, чрез информационна система. Грози го затвор от 1 до 4 години, глоба от 5000 до 10 000 лева и обществено порицание.

Оцелелите са с тежки психотравми

Пострадалите при инцидента, които са настанени в "Пирогов", са в стабилно общо състояние и няма опасност за живота им, информират от лечебното заведение.

В сряда са били оперирани двама души, а вчера още един. Пострадалите, които бяха в реанимация, са преместени в отделението на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия.

На пациентите е осигурена и специализирана психологическа подкрепа от болницата, защото хората са с тежки психо-емоционални травми от преживения шок. Желаем им бързо и напълно да се възстановят!

Реклама
Реклама
Реклама