Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10441781 www.bgdnes.bg

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Ще има пета вълна на ковид, но не може да се каже кога. Докато има хора, които нямат имунитет, понеже не са ваксинирани и не са преболедували, коронавирусът ще се разпространява. Това е мнението на вирусологът проф. Радостина Александрова. В сутрешния блок на Нова тв тя заяви, че този вирус показва колко е агресивен и упорито търси как да се разпространява чрез много варианти.

Новият вариант, който идва от страни в Южна Африка, съдържа много голям брой мутации - над 50. Много е променен, има предположения, че се предава по-лесно и е по-заразен. Поразява повече млади хора според наблюденията. Според Световната здравна организация е по-висок рискът от повторно заразяване.

Реклама

Има основания да се смята, че е по-опасен, защото успява да избяга от имунния отговор, но трябват още изследвания и лабораторни потвърждения, обясни проф. Александрова. Компаниите, които произвеждат ваксини, започват изследвания доколко е устойчив на техните препарати.

Все още не се знае точно какви са новите мутации, но може пък тъкмо многото мутации и да обезсилят вируса, смята проф. Александрова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама