Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10448469 www.bgdnes.bg

Омикрон - три пъти по-бърз и заразява преболедували

56 мутации има новият вариант на COVID-19 

Името прескочи две букви от гръцката азбука 

Новият вариант на COVID-19 Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните и може да заразява хора, които вече са преболедували коронавируса.

Около тези позиции се обединяват родните здравни власти, като правят уточнение, че все още няма достатъчно информация за новата заплаха в пандемията.

Реклама

Първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се увеличава при варианта Омикрон (т.е. хора, които вече са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят повторно) в сравнение с останалите варианти. Една част от мутациите са характерни и при предишни варианти и ваксините вече действат срещу тях.

Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път той е докладван на 24 ноември тази година. Първият епидемиологично доказан случай е от Ботсвана.

Новият вариант е поместен в групата на "вариантите, будещи безпокойство" и е означен с 15-ата буква - омикрон, от гръцката азбука. Но предишните две букви "ню/nu" и "кси/xi" от азбуката са пропуснати от Световната здравна организация, пише "Ню Йорк таймс".

Говорителят на СЗО Тарик Ясаревич пояснява, че ню прилича на думата "нов" и би обърквала хората и заради това е пропусната. Във втория случай пък можело да се стигне до проблем, тъй като Xi е популярна фамилия, особено в Китай.

"Политиката на организацията изисква да се избягват обиди към културни, социални, национални, регионални, професионални и етнически групи", внесе яснота Ясаревич.

Реклама

Новият вариант притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. В генома на досега докладваните случаи на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.

В Европа за случаи на Омикрон вече съобщиха здравните власти на Белгия, Нидерландия, Дания, Великобритания, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

"Все още няма достатъчно данни дали този вариант е по-заразен (т.е. дали се предава по-лесно от човек на човек) в сравнение с другите варианти на SARS-CoV-2. В регионите на Южна Африка, засегнати от новия вариант, броят на установените случаи нараства. Извършват се епидемиологични проучвания, за да се разбере дали причината е Омикрон. Все още няма достатъчно информация дали инфекцията с новия вариант протича по-тежко в сравнение с другите, включително Делта. Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия брой заболели. Не е ясно и дали симптомите, следствие от заразяване с Омикрон, са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2. Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб Делта, могат да причинят тежко заболяване или смърт, затова превенцията е ключова", представиха своята позиция от Световната здравна организация.

"СЗО и експерти (технически партньори на организацията) проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините. Световната здравна организация е категорична, че ваксините срещу SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за намаляване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността", посочват от родното здравно министерство.

Реклама
Реклама
Реклама