Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10623039 www.bgdnes.bg

Легендата Петър Жеков: В "Берое" свърши държавната хранилка

"В "Берое" бяха на държавна хранилка, осигурена от Бойко Борисов, но това свърши и затова става там напрежение. Ама това не можеше да продължава и не беше правилно - кой друг клуб имаше такъв рахат десет години", коментира легендата на заралии и ЦСКА Петър Жеков случващото се с футбола в Стара Загора.

В началото на седмицата стана ясно, че футболния клуб е получавал огромни суми от държавния ТЕЦ"Марица-изток 2". "В периода на управление на ПФК "Берое" от страна на ТЕЦ "Марица-изток 2" натрупаните задължения на клуба са в размер на 53,395 милиона лева. Това се случило от 2011 г. до сега. За същия период дружеството ТЕЦ "Марица-изток 2", което е дало тези над 53 милиона на футболния клуб, е натрупало задължения към Българския енергиен холдинг в размер на 1,286 милиарда лева", обясни министърът на енергетиката Александър Николов. Така стана ясно, че за "Берое" вече няма да има щедро финансиране, и се стигна до скандали на стадиона. Феновете не разрешиха на треньора Петър Колев да започне подготовката на отбора, от който се явиха едва 14 футболисти. Неяснотата е пълна, заплатите за декември не са изплатени, а от ръководството не казват нищо конкретно. Затова група привърженици опитва да вземе нещата в ръце и именно от тях дойдоха обещания, че пари ще има и заплатите няма да бъдат намалявани. Уж именно запалянковците щели да спасят отбора.

Реклама

Само преди месеци от УЕФА разпространиха справка за собствеността на всички професионални футболни клубове под тяхната егида, в която стана ясно, че "Берое" е единственият държавен отбор на Стария континент.

"В Стара Загора има солидни бизнесмени, надявам се те да спасят клуба - казва Жеков, който има изиграни 141 мача в пет сезона за "Берое". - Иначе ръководството е ясно, че няма пари, феновете не виждам колко ще помогнат. Беше нередно така да се издържа този клуб и това са последствията."

Самият Жеков се връща към чудесни спомени от годините, прекарани в Заарата. "Отидох там войник, без заплата. Но имаше заводи, които ми даваха премия по сто лева за гола - ехее, какви пари бяха тогава. Пет пъти ми се е случвало публиката да ме носи на раменете си от стадиона до вкъщи", връща времето бившия голаджия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама