Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10631765 www.bgdnes.bg

Мартин е кралят на чудовищата

Самоукият майстор извайва Дарт Вейдър, Хищника и Пришълеца от глина, пече ги във фурната

Мартин Рангелов е кралят на най-страшните чудовища!

32-годишният столичанин извайва от полимерна глина образите на Дарт Вейдър, Пришълеца, Хищника, Терминатор и други смразяващи кръвта филмови образи. Започва да майстори фантастичните създания още на 5 години, гледайки по телевизията лентите с плашещите герои.

Реклама

"Страст са ми мрачните образи и чудовища, те ме вдъхновяват да творя. Започнах като хоби още като малък, а сега имам зад гърба си изложби в София и Милано. Полимерната глина не съхне и ми позволява по-дълго време и по-спокойно да работя върху поредното същество", споделя пред "България Днес" Мартин в първото си интервю пред медия.

Около 50 часа или над седмица отнема на самоукия майстор да извае поредната фигура. След това я изпича в домашната си фурна вкъщи на 130 градуса приблизително за час и половина. Заради това височината на страшилищата не надвишава 50 сантиметра.

Творецът е сред хората, внедрили у нас стила биомеханика. Така под изкусните му ръце се раждат фантастични чудовища, всяко от което се откроява с прецизно изпълнение и дава илюзията, че е направено от метал.

"Любопитен факт е, че кандидатствах за зъботехник и ме скъсаха на изпита за моделиране на зъб. Използвам коренно различна техника от останалите. Докато другите взимат цяло парче глина и от него извайват постепенно зъба - т.нар. отнемане, то аз взимам малко по малко от материала и постепенно го изграждам", разкрива Рангелов.

32-годишният мъж е готвач в известен столичен ресторант и през годините най-много се е отдавал на италианската кухня. Така всеки ден Мартин създава - през деня вкусни специалитети, а след това - страховити зверове, които съхранява вкъщи и заедно правят най-уникалната колекция у нас.

Реклама
Реклама
Реклама