Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10640062 www.bgdnes.bg

Наш орел зимува в Намибия

Полетът му се следи като в "Биг брадър" 

Александрия прелетя хиляди километри за почивка в африканската жега 

Българският орел Александрия прекарва зимната си почивка в африканската пустиня Калафари. Това разкриват от Североизточно държавно предприятие - Шумен, които като "Биг брадър" следят с предавател живота и маршрутите на величествената птица.
През ноември миналата година Александрия е отмаряла в Националния парк "Хуанге" на територията на Зимбабве, но след това се спуска още по на юг и в момента е в Намибия.
"От данните на предавателите се вижда, че повечето птици, които могат да се проследят чрез сайта www.eagleforests.org, зимуват в делтата на река Окаванго на територията на Ботсвана. Тази зона се очертава като най-важното място за зимуване за българската популация. Огромната река, която граничи с пустинята Калахари, предлага отлични условия за всички прелетни птици, но нашата пътешественичка продължава да изследва и съседните държави, като в момента се намира в Намибия", разказват от Североизточно държавно предприятие - Шумен.


Смелата Александрия прави дълги преходи, като преди дни прелита край столицата Уиндхук, а след това се е запътила към Националния парк "Етоша".
Още преди да се научи да лети, малкото пернато получава предавател, който му е поставен от експерти от Българското дружество за защита на птиците, и сега всеки може да види на специалния сайт къде се намира и да проследи пътя му.
Гнездото, в което се излюпва орлето, се намира в близост до добричкото село Александрия и затова е кръстено точно по този начин. За избор на името е проведено допитване, в което участват около 400 души.
Малкият креслив орел е средно голяма дневна граблива птица от семейство ястребови. Дължината на тялото му е 61 - 66 сантиметра, размахът на крилете достига 145 сантиметра и тежи 1600 грама.

70 действащи гнезда у нас

70 действащи гнезда на малки кресливи орли са потвърдени на територията на България през 2021 година. Това съобщи Димитър Демерджиев от Българското дружество за защита на птиците.
На 10 орлета са поставени предаватели до момента, като първите три бяха през 2020 година. От тях само едно се връща в България, а останалите гнездят в съседна Гърция. Дали смелата Александрия ще избере да гнезди в България, ще разберем през април.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама