Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10675916 www.bgdnes.bg

100 лв. за торта от премиершата

Цени не за всеки джоб в сладкарницата в столицата 

Чийзкейкът с боровинки и лимон е най-скъп, ябълковата с подправки - най-евтина 

Около стотина лева трябва да броите за торта, направена в сладкарницата на премиершата Линда Петкова, показа проверка на "България Днес".

Реклама

Заведението за сладкиши в столицата предлага огромно разнообразие от изкушения, но цените не са за всеки потребителски джоб.

Точно 94,90 лева струва "Чийзкейкът на Ема", който преди дни беше промотиран като любимия сладкиш на премиера Кирил Петков. Точната рецепта е загадка, като са ясни единствено главните съставки - крема сирене, сметана, хрупкава коричка от смлени бадеми и сладко от плодове. Тортата се предлага и в кето вариант, но цената му скача до 104,90 лева. Това е сладко-солена торта с бадеми, кашу, мед, фурми и фъстъчен тахан, която е украсена с тъмен шоколад. Използват се крем сирене, заквасена сметана, бадеми, яйца, инулин, масло, портокалово олио, канела и бурбонска ванилия. А за заливката са необходими малини или боровинки, инулин, царавично нишесте, масло, борбонска ванилия и екстракт от стевия.

В сладкарницата на Линда се продават сладкиши, за чието приготовление не се използва захар и това вероятно оказва влияние на цените им. Популярната торта "Гараш" се предлага с тъмен и бял шоколад, като цената и в двата случая е 73,90 лева. Класическата морковена торта е близо 93 лева, френската селска торта е 70 лева, а шоколадовият пай е почти 90 лева.

Най-скъп в менюто е чийзкейкът с боровинки и лимон, чиято цена заковава 119,90 лева. "Плътната основа от кашу и бадеми се комбинира с наситения вкус на цели боровинки и лимон, а сиропите от кокос и агаве правят вкуса още по-неустоим", пише в представянето на изкушението. С най-ниска цена в менюто е ябълковата торта с подправки, която е оценена на едва 50 лева.

Всяка торта съдържа 10-12 парчета и може да бъде поръчана цяла или нарязана. Може да се поръча и половин торта, но цената й е 60% от цялата стойност.

Реклама

Сериозни цени в сладкарницата на Линда държат и топлите напитки - горещият шоколад достига 5 лева, кафето е с левче надолу, а чаят е близо 2 лева. Гордост на премиершата е, че всекидневно в сладкарницата й се предлагат сладкиши на парче, вариращи според сезона, както и безглутенови, вегански и суровоядския рецепти.

Въпреки че бизнесът й е доста добре развит, Линда работи от сутрин до вечер в заведението. Завишените цени не спират клиентелата. Линда почти няма свободна минутка. Когато няма клиент, тя се заема с приготвянето на сладки изделия, на които е огромен майстор. Тя се занимава още с чистене, бърсане на прах и миене на прибори.

Линда стриктно спазва мерките против COVID-19. Участничката в "Мастършеф" веднага слага маска на лицето си, щом клиент влезе в сладкарницата й, видя зоркото око на "България Днес". Съпругата на Петков също така постоянно дезинфекцира обекта си. Линда го почиства на няколко часа със силен препарат, който убива всички вируси и бактерии.

Линда е специалист в сладкишите без глутен. Блондинка преди две години успя да шашне Силвена Роу от "Мастършеф" с невероятен десерт. Сладкишът бе безглутенова здравословна версия на торта "Гараш". Вкъщи Линда също приготвя храна без този алерген. Цялото семейство на Кирил Петков страда от глутенова непоносимост. Затова здравословното хранене е култ за фамилията на политика, който е с любимата си повече от 20 години и имат три деца.

Италианска кухня я провали в "Мастършеф"

Линда Петкова направи впечатляващо участие в готварското шоу "Мастършеф", въпреки че отпадна далеч преди финала.

"Много ми е тъжно, че си тръгвам толкова рано от играта, но съм доволна от това, което показах в шоуто", каза тогава многодетната майка.

"Всичко, което ти се случи в тази кухня, е начало на една хубава приказка", окуражи я Силвена Роу, която по време на кастингите беше впечатлена от безглутеновите десерти на Линда и й връчи специално отличие - златна престилка.

Въпреки че е отличен сладкар и владее тънкостите на тестото, канадката се огъна пред традиционната италианска кухня. Да приготви перфектна прясна и пълнена паста се оказа над възможностите й. Линда създаде сурово талиателе със сос "кисел като лекарство за лоша настинка", според Силвена Роу. Равиолите й с тиква, сладък картоф и рикота се разпукаха, а Chef Петър Михалчев ги сравни с "цъфнали налъми".

Реклама
Реклама
Реклама