Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10685084 www.bgdnes.bg

Магични мандали помагат за забременяване

Плете ги самоука майсторка 

Индианските амулети гонят лошото и дават прозрение 

Доли ЛУКАНОВА

Магични индиански мандали помагат за забременяване. Тайнствените амулети гонят лошото, закрилят собственика си и сбъдват желания. Това споделя пред "България Днес" една от малкото майсторки на плетени мандали у нас - Елица Иванова.

"Тяхното тъкане е духовна практика. Индианците ги плетат в специални кръгове. В началото само шаманите са ги изработвали, за да получат прозрение или видение", разказва пред вестника самоуката майсторка.

Реклама

Тя е една от малкото плетачки на мандали у нас. Подчертава една важна тънкост - амулетът може да бъде изработен и наречен за някого. Така, докато плете, Елица мислено пожелава на човека, на когото е наречен, да бъде здрав и да е щастлив. По този начин в самата мандала се внася един силен личен момент. Преди време младо семейство я моли да изплете такъв индиански амулет за тях.

"Двойката все още нямаше деца. Имаха няколко неуспешни опита и ме помолиха да им изплета мандала, която да нарека за любов, разбирателство и бебе. Дали заради тази сила, дали защото вече им беше дошло времето, те вече имат две дечица. Аз вярвам, че има някаква сила и магия в цялото нещо", споделя Иванова.

Пловдивчанката е завършила "Педагогика", но работи в сферата на маркетинга. Случайно започва да прави индиански мандали преди 9-10 години. Учи се сама от клипове в интернет. Няма кой да й помага, но тя не се отказва. Първоначално само ги рисува, но бързо разбира, че това не е за нея и започва да ги плете.

"Плетат се много лесно с дървени пръчки и прежда. Няма нищо сложно. Малки деца също се справят. Най-простата форма, която става като кръстче, е само с две пръчки. Аз съм стигала най-много до 6 пръчки, от които излизат 12 края", разказва Елица, която е научила и двете си деца на 4 и 6 г. да плетат.

Индианците наричат самата мандала Ojo de Dios, което в превод означава "Окото на Бог". То носи силата да се види това, което човек не може - неразбираемото, непознатото и мистерията. Докато шаманът плете Окото на Господ, той се опитва да стигне до някакво видение.

"Организирам работилници за плетене на мандали. Времето, което е нужно да се изплете, е много индивидуално. Зависи от големината и различните фигури. Минимумът е два часа и може да се достигне до дни. Прави ми впечатление, че много от хората усещат магията, която се случва. Самото плетене ви кара да се успокоите, да достигнете до някакви мисли, до прозрения за себе си", разкрива още за тайните на цветните амулети Елица.

Реклама
Реклама
Реклама