Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10699630 www.bgdnes.bg

Климатологът Петър Янков пред "България Днес": Снегът ни засипва цяла седмица

Ще е до минус десет градуса, внимавайте за поледици, хлъзгави пътища и лавини 

Температури до минус 10 градуса и обилни снеговалежи ни очакват в края на тази и през цялата следваща седмица.
Това обяви пред "България Днес" климатологът Петър Янков, който предупреди да се готвим за истинска зима през следващите дни.


"Преваляванията от сняг ще продължат днес и утре, като основно ще бъдат в западните и централните части на страната. Вчера в София натрупа 8 сантиметра, а в Пернишко - 10 сантиметра. В понеделник и вторник ще бъде най-студено, като тогава минималните температури ще бъдат -10 до -5 градуса, а максималните - от минус 3 до 2 градуса над нулата", съобщи пред вестника Янков. Той добави, че във вторник в София ще има мразовит ден, което означава, че минималните и максималните температури ще са с отрицателни стойности.
Синоптикът прогнозира още, че снеговалежите ще са често явление през следващата седмица, като по-интензивни ще бъдат в сряда и четвъртък. Тогава съвсем леко времето ще омекне - минималните температури ще се повишат до -7 градуса, а максималните ще достигнат до стойности от 4-5 градуса. В неделя другата седмица започва още един двудневен снеговалежен период.


"Добрата новина е, че сме далеч от рекордите. В минали години по това време термометрите показваха минус 22 градуса. Глобалното затопляне малко ни разглези и като паднат 10 сантиметра сняг, го приемаме като голяма драма. Трябва да не забравяме, че България е в район, в който през зимата вали сняг. Не сме като нашите южни съседи Гърция", каза още Янков.
Той добавя, че през следващата седмица се очаква нова снежна покривка в планините, която ще бъде 15-20 сантиметра. Това крие много рискове, тъй като новият сняг ще бъде върху замръзналия стар и ще има предпоставка за образуване на лавини. По тази причина любителите на зимните спортове трябва да са много внимателни и да карат само по очертаните писти и да избягват рисковите немаркирани маршрути.
"Изкушението е голямо, но човешкото здраве и сигурността трябва да са на първо място", препоръчва климатологът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама