Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11006807 www.bgdnes.bg

Най-богатият българин дава пари за бежанците

Системата ме изгони от България, знам какво е да си емигрант, казва Шефкет Чападжиев

Най-богатият българин в Щатите Шефкет Чападжиев е направил дарение за бедстващите украинци във войната, научи "България Днес". 82-годишният мултимилионер и филантроп и друг път е давал за международна благотворителност. Засега не е ясно как точно е направено дарението и кой ще го получи, защото самият Чападжиев не иска да се шуми по въпроса. Милионерът лично следи къде отиват парите, които е предоставил за украинските бежанци.

Реклама

"Винаги съм искал да знам къде отива всяка стотинка от парите, които давам. Това е и смисълът", казва Чападжиев.

Досега Чапа, както наричат богатия бизнесмен, е дал само за България над 1,7 млн. долара за църкви, джамии, чешми, паметници, болници, социални домове и т.н. Последно преди пандемията българинът от Мадан дари болницата в родния си град "Проф. д-р Константин Чилов" с модерно медицинско оборудване.

"Системата ме изгони от България. Първо като млад се впечатлих от пътеписа на Алеко Константинов "До Чикаго и назад" и като него исках да пътувам, да видя нови места, да опитам нови възможности. По онова време това не бе позволено. Първо исках да пресека нелегално границата с Гърция, но не ми се получи. През 1963 г. за втори път рискувах живота си и с моя приятел Хамид Русев успяхме да избягаме в Гърция. Бяхме на 24 години. Знам какво е да си в емигрантски лагер. Бил съм 11 месеца в "Лаврион", тогава получих по $600 помощ от Световната организация на църквите. След това заминах за Щатите, хванах влака за Чикаго, а когато пристигах там, почнах със 75 цента в джоба", разказва историята си Чападжиев.

Днес той притежава недвижими имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида и в столицата на Еквадор, откъдето е съпругата му Маги. Инвестира успешно на стоковата борса и е първият българин, който през 2008 г. плати $200 000, за да лети в Космоса. В момента е 160-и поред в листа на чакащите. През 1993 г. бизнесменът продаде бизнеса си. Освен в недвижими имоти инвестира в общински бонове. От 35 г. играе на борсата. На въпроса кой му дава съвет къде да инвестира, Чападжиев отговаря: "Обичам да чувам различни мнения. Америка ме научи да не деля хората на черни и бели, на християни и мюсюлмани, на бедни и богати, а на добри и лоши, каквито има сред всяка от тези групи", казва Шефкет Чападжиев.

На неговото добро сърце се насладиха и българските актьори, които гостуваха в Щатите за турне - Сашо Кадиев, Ненчо Илчев, Аня Пенчева, Кирил Ефремов. То продължава до 6 март и ще завърши в Ню Йорк и Нейпълс.

Реклама
Реклама
Реклама