Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11295120 www.bgdnes.bg

Дани Спартак фалира

Топготвачът с тежко признание пред "България Днес" 

Кулинарният гуру се посвещава на семейството си 

Доли ЛУКАНОВА

Топготвачът Дани Спартак фалира. Победителят в първия сезон на "Хелс китчън" затвори заведението си заради коронавируса.

"Пандемията се отрази жестоко на бизнеса. И не само на нашия. Ние затворихме ресторанта, защото бяхме сравнително нови на пазара и не успяхме да се справим, наложи се да продадем заведението", признава пред "България Днес" шеф Спартак.

Реклама

След като грабва голямата награда от 100 бона през 2018 г., Дани заделя по-голяма част от парите за образованието на сина си Никола, който в момента е на 4 г. и половина. С другата част отваря ресторант в центъра на София. Мястото е в окаяно състояние и Спартак се заема с нелеката задача да го приведе в подходящ вид. Отваря врати през 2019 г. и започва усилена работа в кухнята заедно с друг участник от кулинарното предаване - Светла, с която много се сближават по време на снимките.

"Работихме може би около година. Тогава обявиха пандемия. Опитахме още половин година да направим нещо, след това продадохме целия бизнес", допълва кулинарят.

Днес той е категоричен, че не иска да отваря отново ресторант. Ориентирал се е по-скоро към уличната храна, която е достъпна за повече хора и е свързана с по-малко ангажименти. С мъка споделя пред вестника, че заради работата в заведението веднъж изпуснал рожден ден на сина си. В този момент си обещава, че за семейството винаги ще намира време, каквото и да му коства това.

"Един ресторант изисква много ресурси и много разправии за хората, които не са се захващали с подобно нещо. Трябва да мислиш за персонал, за клиенти, общо взето, трябва да се съобразяваш с много неща, ако искаш всичко да е наред", обяснява готвачът.

В момента той участва в сутрешното предаване "На кафе", където приготвя различни вкусотии на Гала заедно със Светла. Ангажиран е и със снимките на новия сезон на "Кухнята на ада", където работи рамо до рамо с шеф Ангелов.

Реклама

"Доста е напрегнато в "Хелс китчън". В същото време чувството е много приятно, защото човек знае, че се връща на място, на което е научил много неща и трябва да се раздаде на 100%. Шеф Ангелов винаги ще бъде толкова взискателен, колкото е бил и преди. Изисква много, но ако си организиран и не допускаш грешки, е щастлив и работата върви без напрежение", издава Спартак.

У дома положението е доста по-спокойно. Дани и жена му се редуват в кухнята, като той самият признава, че тя също е доста добра кулинарка. Кариерата на кулинарят започва много преди шоуто на шеф Виктор Ангелов. Дани е работил във френското посолство у нас като личен готвач на посланика. Приготвял е храна за световноизвестни музикални изпълнители като Енрике Иглесиас, Ерос Рамацоти и Ищар.

"Готвил съм за най-различни хора. Но за мен винаги е било важно храната да е вкусна, без значение дали ще готвя за жена ми или Енрике", допълва кулинарят.

Печеното пиле идеално в кризата 

С 10 лева храниш 4-ма души 

Войната в Украйна заплашва глобалното производство на зърно, доставката на хранителни масла и износа на торове, което кара цените на основните суровини да скочат. В тези скъпи времена шеф Дани Спартак предлага вкусна рецепта, която няма да натовари бюджета ви и ще насити коремите ви.

"Според мен винаги ще е актуално печеното пиле с картофи, моркови или каквито и да е зеленчуци. Общо взето, за около 10 лв. може да нахраниш 3-4 членно семейство", съветва кулинарят.

Реклама
Реклама
Реклама