Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11556125 www.bgdnes.bg

Тефтерчето на Пардю плаши в ЦСКА

Глупавите помнят, умните си записват. На този принцип действа новият треньор на ЦСКА Алън Пардю преди финала за Купата с "Левски". Англичанинът има специално тефтерче, което плаши сгафилите футболисти в ЦСКА.

Треньорът на "червените" чинно си записва в бележник всяка грешка на играчите по време на мачовете. Попадналите в черния списък след това трябва да дават обяснения на англичанина за причините за неспазването на указанията. Грешките се анализират в съблекалнята, а виновните са заплашени с изваждане от титулярния състав. Пардю записва и добрите моменти в играта, при които играчите получават заслужени похвали.

Реклама

В него той отбелязва и колективните грешки, които се отличават от планираната тактика преди мачове. Неговите записки често се използват и при анализите на играта по време на паузата между полувремената на срещите. Най-известният привърженик на тефтера във футбола е нидерландската легенда Луис ван Гаал, който обяснява ползите от бележките. "Шансът да се забрави нещо много важно не е за подценяване. Ако не си записваш, забравяш", обяснява Ван Гаал, който не се разделяше с тефтера си.

За разлика от предшественика си Стойчо Младенов, Алън Пардю използва друга треньорска психология. След загуба или слаба игра Стойчо често нападаше собствените си футболисти и редовно търсеше вината в съдията. От своя страна Пардю досега не е скачал на играчите, дори напротив - винаги търси позитивното поне пред телевизионните камери. Бившият мениджър на "Нюкасъл" пое изцяло вината за загубата с 0:5 от "Лудогорец", вместо допълнително да смачка самочувствието им. Пардю има пълния респект на футболистите на съблекалнята, които към този момент са доволни от работата си с него. Самият англичанин е твърдо убеден в своите методи, като преди години английският "Сън" написа, че самочувствието му е по-голямо от на Златан Ибрахимович. Самият Пардю сравнява своята страст с тази на мениджъра на "Ливърпул" Юрген Клоп, с когото се засякоха във Висшата лига. "Виждам го отстрани и си казвам как прилича на мен", казва треньорът на ЦСКА.

От своя страна неговият съперник от "Левски" Станимир Стоилов вече успя да сложи ред в съблекалнята на "Герена". Още при завръщането си той обяви, че затваря чалготеката и оттук нататък ще държи изключително много на дисциплината. Без никакви скрупули той прогони душата на компанията Валери Божинов и постепенно въведе желязна дисциплина. Наскоро Мъри отново показа твърдост и изхвърли от първия отбор Здравко Димитров и Димитър Костадинов, за които се оказа, че имат проблем с хазарта.

Дали тефтерчето на Пардю и желязната дисциплина на Мъри ще помогнат на ЦСКА или "Левски" във финала, тепърва ще разберем.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама