Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11557930 www.bgdnes.bg

Кметицата на село Болярско пред "България Днес": ПОМОЩ! Щурци ни изяждат покъщнината!

Отровата не ги убива, сега унищожават царевицата и слънчогледа, казва Пепа Иванова 

"Щурците, които ни нападат, са огромна напаст! Сега са в нивите, но когато влязат в домовете ни, става наистина страшно. Ако попаднат в гардероба, правят дрехите ни на решето. Нищо не ги спира и изяждат наред домакински гъби, обувки, джапанки и пластмаса."

Реклама

Това сподели с тревога пред "България Днес" кметицата на ямболското село Болярско Пепа Иванова. Населените места в региона са вдигнали ръце от нашествието на щурци от вида "пустинник". Само в село Болярско унищожените и презасети площи са над 800 декара. В момента насекомите атакуват нивите със слънчоглед и царевица, но има опасност заплахата да достигне пшеницата и ечемика.

"Миналата година също имаше нашествие, но се случи след жътвата. Тогава щурците влязоха в къщите на хората. Въпреки че повечето постройки са с нова дограма, насекомите успяваха да проникнат и да съсипят имущество на хората от крайните части на селото. Засега стоят в нивите и с черния си цвят се примесват с растенията, което ги прави труднозабележими. Пръскахме с хербицид, но накрая отровата спря да им действа и сякаш свикнаха с нея", разказа още Иванова за неволите на жителите на Болярско.

Надеждата на местните хора е да се пръска с по-силен хербицид и акцията да се извърши по въздух със самолет или вертолет, за да има по-голяма ефективност. "Миналата година направихме организация с пчеларите да не пускат пчелите от кошерите, докато пръскаме. Все пак имаме 1200 кошера в Болярско. Готови сме и тази година да направим всичко само за да се отървем от тази напаст, за която нямаме обяснение откъде идва", добави с надежда кметицата на ямболското село.

През последните дни земеделските производители описват засегнатите от насекомите пролетни култури и ще се търси помощ от държавните институции.

"Притесняваме се, че сега е страшно, но след жътвата може да стане още по-страшно. Подготвяме се за голямо нашествие и се молим да не влязат отново в домовете ни", завърши Иванова.

Най-често се среща в Тракия

Щурецът пустинник се среща почти в цялата страна, но в по-голяма плътност го има в Тракия. Храни се както с млади листа и пъпки на овощни растения и лоза, така и с почти всички земеделски култури, включително някои лекарствени растения. Достига 9 милиметра дължина. Първоначално е светлочервено и постепенно потъмнява. Развива едно поколение годишно, като зимува в почвата. Напролет завършва развитието си, като възрастни насекоми се появяват през юни.

Реклама
Реклама
Реклама