Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11561244 www.bgdnes.bg

Бразилец на съд за 2 кг кокаин

Чужденец спипан на летище София с дрога на стойност близо 600 бона

Къта дрогата в платнена чанта в подплатата на куфара си

Бразилец се изправя пред Темида за трафик на над 2 кг кокаин през терминал 2 на столичното летище. Софийската градска прокуратура погна 45-годишния трафикант А.К. и внесе обвинителния акт в Софийския градски съд вчера. Това стана ясно от съобщение от правната институция.
На 7 февруари т.г. бразилец се качва на самолет от град Сао Пауло, Бразилия, с транзит през Доха - емирство Катар, до София с полет на Катарските авиолинии.
Трафикантът много умело е скрил кокаина, тъй като на няколко летища му се разминава и никой не го заподозира. Късметът на чужденеца му изневерява чак на терминал 2 на софийското летище. Родните митничари се усъмняват, че нещо не е наред, в момента, в който го зърват. Граничните ченгета започват да обискират багажа на бразилеца и онемяват от начина, по който той е скрил наркотика. Митническите служители намират 2103 г кокаин в платнена чанта, омотана в два слоя черен найлон и прикрепена към подплатата на куфара на обвиняемия.


След откриването на голямото количество дрога митничарите му щракват белезниците и го задържат за 24 часа. След това дежурен прокурор удължава престоя на бразилеца в килия до 72 часа, а впоследствие градските магистрати му определят най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Мотивите им са, че А.К. е чужденец и има възможност не толкова да извърши друго престъпление, колкото да се укрие или да избяга от България.
Случая коментира Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници", пред Нова тв. От думите му стана ясно, че изработката на заловения кокаин струва около 300 бона, но на улицата може да достигне до 10 пъти увеличение, след като е разбъркан и разделен на дози.
"Проверките протичат в няколко различни етапа, използват се кучета, използват се рентгенови устройства, а митническите служители извършват финалната проверка. Обикновено в куфарите се укриват между 2 и 4 кг кокаин. Повече става трудно", обясни Бакалов.
Трафикът на кокаин по въздух ставал по два начина - с пътник или с карго пратки.
"В карго пратките е възможно и по-големи количества - до 10-15 кг. Но големите пратки се пренасят с морски контейнери", обяснява Бакалов няколко дни след залавянето на дрогата.
Разследването по делото е водено от разследващ митнически инспектор към Териториална дирекция "Митница-София" под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура.

Реклама


В хода на досъдебното производство са извършени оглед на местопроизшествието (мястото, където е заловен), иззети са веществени доказателства и са изготвени експертизи на заловения наркотик, чиято стойност възлиза на 557 295,00 лв. Също така са разпитани свидетели, назначени и изготвени са физико-химична и други експертизи, извършени са и други действия по събиране и проверка на доказателства.
Обвиняемият е с мярка за неотклонение "задържане под стража" до финиширане на делото срещу него. Грозят го от 10 до 15 г. решетки.


Пандемията променила методите
на наркотрафикантите

Пандемията променила методите на трафикантите. Вече много по-малко се използват пътници и превозни средства, а по-често контейнери. "В момента с трафик се занимават и собственици на големи логистични компании. Разбира се, не говорим за съвсем светлия бизнес. Но говорим за хора, които определено имат добри логистични познания", каза Бакалов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама