Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11569502 www.bgdnes.bg

Най-красивата ромка мечтае да завърши училище

Пъстър конкурс за красота в Петрич 

14-годишната Дженифър иска да е медицинска сестра и гримьорка 

Най-красивата ромка мечтае да завърши училище!

14-годишната Дженифър Огнянова беше провъзгласена едновременно за Мис Ромка 2022 и Принцеса на махалата на колоритен конкурс, който се проведе в Петрич.

170-сантиметровата победителка призна, че хобито й е да спортува, но най-голямата й цел в живота е да успее да завърши училище. Всъщност почти всички от 9-те участнички споделиха, че мечтата им е да успеят да минат през всички класове на средното образование.

Реклама

"Не очаквах да спечеля! След като завърша училище, искам да стана професионална гримьорка и медицинска сестра. Пожелавам много здраве и късмет на всички", заяви чистосърдечно Дженифър, след като беше обявена за най-красива ромка. Освен короната 14-годишната девойка получи златен пръстен, 100 лева и подаръци.

Конкурсът за красота се проведе под жаркото петричко слънце, което наложи диджеят на сцената да се крие с чадър от силните лъчи. Въпреки че бяха оставени на голямата жега, девойките се справиха смело с предизвикателството и дефилираха пред хилядната публика, която беше съставена основно от техни роднини и приятели.

Дженифър стана голямата победителка, но и сред останалите 9 претендентки на възраст между 14 и 17 години имаше екзотични момичета със смели мечти.

15-годишната Мария Иванова (15 г.) спечели наградата на публиката и категорично отсече - иска да завърши училище и да стане гранична полицайка. Най-честите желания на младите красавици бяха да градят кариера във фризьорство, но имаше и такива, които впечатлиха с наистина нетрадиционни желания. Хубавицата Дияна Еленова се стреми един ден да е адвокат, докато Камелия Димитрова обича да пее, но се вижда професионално реализирана като футболистка.

Друго момиче заяви, че мечтае един ден да е шофьор и монтьор едновременно, докато имаше и участничка, която сподели, че хобито й е да слуша чалга, но иска да стане учителка. Личните интереси на девойките бяха свързани предимно със социалните мрежи и пускане на клипове в тях, докато претендентка чистосърдечно си призна, че обича да гледа сериали въпреки крехката си възраст.

Реклама

"Нахъсаха ме моите приятелки", "Качих се да пробвам" и "Участвам от мерак да се кача на сцената" бяха само част от мотивите, които ромките споделиха за това как са се озовали на изключително любопитния конкурс. От своя страна водещият ги призова да разчитат не само на външната си красота, но и на вътрешната такава, както и да съхраняват достойнството си. Защото такива неща прилягали на една миска.

За втора поредна година в конкурса няма танцувално изпитание за претендентките. Журите преценява качеството им единствено чрез дефиле, на което те се разхождат с шарматни бални рокли. Изпипани прически и тежък грим допълваха визията на младите ромки, които още не са дори близо до пълнолетието.

Награждаването на победителката и нейните подгласнички създаде свръхлюбопитна ситуация. Журито реши освен първо да отсъди две втори и две трети места. Така се оказа, че короните са само три, а реално трябват пет. На сцената настана смут, появиха се учудени погледи, а публиката се разжужа като кошер.

"Още утре отивам да взема допълнителни корони и ще ви ги раздам", заяви мъж на сцената, докато водещият се извиняваше, че не са очаквали такъв развой, тъй като е решен самосиндикално от журито.

След традиционните снимки с наградите и бижутата при момичетата на сцената нахлуха техни близки и настана радостна суматоха, размяна на поздравления и прегръдки от щастие. А музикалното оформление беше далеч от чалгата и гърмяха предимно дискотечни хитове както по време на състезанието по хубост, така и след него.

Имаше награди и в категориите "най-амбициозна" и "най-грациозна" участничка, като оценяващите не разчитаха на визиите им, а на техните мечти, описани преди конкурса.

Реклама
Реклама
Реклама