Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11575859 www.bgdnes.bg

Обвинен за полицейско насилие осъди правосъдното министерство

Андон Андонов е бил незаконно уволнен, заключи Административният съд в София

Ченге, обвинено в насилието над протестиращи преди 2 години, осъди правосъдното министерство за неправомерно уволнение. Това стана ясно от решение на Административния съд в София.

Реклама

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов, който е основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г., осъди Министерството на правосъдието за незаконно уволнение.

Андонов е освободен с мотив, че е бил в едногодишен изпитателен срок и оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя. За да бъде уволнен някой в тази хипотеза обаче, трябва да са изпълнени едновременно две неща: той за първи път да заема държавна служба, като не е изтекла една година от първото му назначаване на държавна служба, и органът по назначаването да прецени, че желае в рамките на този едногодишен срок да прекрати служебното правоотношение, без да дължи предизвестие и мотиви, обяснява съдът. Въпросният едногодишен изпитателен срок започва да тече от първоначалното назначаване на държавна служба. А това при Андонов се е случило още през 1994 г., приема съдия Радков. Съответно не е покрит един от критериите за уволнение и то се явява неправомерно.

След протестите Андонов бил преназначен в Бюрото по защита на свидетелите към обвинител номер 1 Иван Гешев. По време на трансфера Андонов все още не бе обвиняем, но когато бюрото премина към Министерството на правосъдието, полицаят беше уволнен заради започналото вече дело срещу него и още няколко ченгета за полицейско насилие.

Бившият спецполицай заведе дело срещу заповедта, с която през ноември миналата година тогавашният служебен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни. Делото бе разгледано лично от председателя на Административния съд в София Радостин Радков, който отмени заповедта на Демерджиев и присъди министерството да плати разноските.

Решението не е окончателно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд.

Припомняме, че Андонов е един от четиримата обвиняеми за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет в София на 10 юли 2020 г. Във въпросната нощ спецполицаят е ръководил сектор към Специализираните полицейски части в СДВР. Те са следели да няма безредици на протестите, но се стигна до нещо много по-притеснително, което бе заснето от камери.

Реклама

На видеоматериалите, които впоследствие бяха отхвърлени от прокуратурата, се вижда как част от служителите нанасят удари на някои от задържаните лица. Установени са били и кадри на заснети младши инспектори, които хващат, влачат и поставят един върху друг задържаните, които са оковани с белезници.

Разпознаването на някои от обвинените ченгета направи зам.-началникът на Отдел "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред".

За всички тях дисциплинарната комисия приема, че са използвали ненужна и прекомерна физическа сила и не са я прекратили, след като са щракнали белезниците на уж буйстващите протестиращи.

Предстои да стане ясно дали Министерството на правосъдието ще обжалва решението на Административния съд пред Върховния административен съд за незаконното уволнение на Андонов.

Към момента делото срещу четирите ченгета е зациклило. Районната прокуратура, както и пресслужбата на СРП отказват всякаква информация по темата.

Реклама
Реклама
Реклама