Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11592578 www.bgdnes.bg

Първата ни актриса, стъпила в Кан - Гинка Станчева: Не съм се отказала да работя

Лиз Тейлър ме изпревари само с нейните 90 години, смее се българката

"Ще празнувам моите 90 години на 14 юни, като дъщеря ми и внукът ще дойдат от Италия, ще поканя и колежки. Лиз Тейлър, както се смеем с приятелки, ме изпревари само с това, че вече ги е навършила нейните 90".

Така се пошегува известната актриса Гинка Станчева, която в момента не е в най-добрата си форма, но не сваля гарда. "Имам проблем с варикозни крака, правя терапия, но ще се оправя до празника си", смее се очарователната Гинка.

Реклама

Само допреди година тя се снима във филма "Рая на Данте", където игра майката на главния герой, учителката по италиански Анна, която страда от деменция. "Дори се явих на кастинг за ролята. Не съм се отказала да работя. По време на пандемията се ваксинирах и пак бях готова за сцената", смее се Гинка, която след това игра и в "А помните ли", под режисурата на Никола Петков заедно с колеги със "сребро в косите".

За първи път Станчева стъпва в Кан с филма "Земя" на Захари Жандов през 1957 г. "Тогава минах по червения килим и ме аплодираха Бриджит Бардо, Лиз Тейлър, Марина Влади, Федерико Фелини, невероятни хора.

В Кан бяхме настанени в един от най-хубавите хотели - "Мартинес", а до моята стая в съседния апартамент бяха Джулиета Масина и Федерико Фелини. Всяка сутрин си казвахме "Добро утро", Лиз Тейлър до тях. Тогава мисленето на младите хора бе съвсем различно, аз тогава си мислех за България, за моята си публика. Захари Жандов беше изключителна личност, той пътуваше с неговата съпруга, която много помогна да се появя именно в Кан с българска носия и да направя с това силно впечатление на тази изискана публика. За първи път ме аплодираха и великите актриси. Станаха на крака, целият салон в Кан да ти ръкопляска - това е нещо незабравимо", спомня си Гинка.

Малко след това тя продължава да се снима с Апостол Карамитев в "Любимец 13", "Специалист по всичко". "Никога не сме били интимни с Апостол, макар клюките да ни свързваха как ли не. Един път дори като отидох на баня край Пиринско, бяхме целият екип на филма и касиерката ми вика: "Ама вие с Апостол, нали?" - "Е, какво с Апостол - отговарям аз. - Ние сме прекрасни колеги, приятели, но нищо повече." Хората сигурно са си мислили за нас като за двойка, защото играехме любовни роли. Но не, никога не сме били близки в интимен план с Апостол", смее се актрисата.

С днешна дата в домакинството й помага жена, наета от дъщеря й, сама си купува храна и пенсията не й е болната тема. "Почти цялата отива за лекарства. Но още ми е болно, че в началото на 90-те цялото ми поколение бе пенсионирано изведнъж заради тогавашната театрална реформа, а всъщност за почти всяка постановка има нужда от по-възрастни артисти, нека да играят, вместо младите да се мъчат да се правят на старци", смее се Гинка Станчева.

Реклама
Реклама
Реклама