Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11593433 www.bgdnes.bg

Историята на криптокралицата Ружа вече е в аудиосериал

"OneCoin: Жената, която измами света"

Български журналист прави проекта реалност

Историята на криптокралицата Ружа Игнатова е представена в аудиосериал от български журналист. Платформата Storytel пусна на 12 май първата българска поредица "OneCoin: Жената, която измами света".

Най-мащабната финансова измама, а именно криптовалутата OneCoin, която завлече милиони души с милиарди левове, е представена в седем аудиосерии от журналиста Николай Стоянов.

Реклама

Той отразява темата от зараждането на OneCoin през 2014 г. Събира всички факти, документи и сведения от десетки проведени разговори, за да запознае и oбразова публиката в детайли за криптосхемата на века и да спомогне за предпазването на бъдещи жертви на финансови измами. Колегата на Стоянов Емилия Милчева е редактор на поредицата, а сериала озвучават тв водещият Денислав Борисов и актрисата Биляна Петринска.

"Най-впечатляващото е, че въпреки всичко изписано, въпреки делата все още има хора, които пряко се занимават с това и все още много хора се хващат", каза Стоянов при представянето на аудиосериала. Странно или не, офисът на OneCoin на пл. "Славейков" в столицата продължава да функционира, а българската прокуратура сякаш игнорира случая, за което и адвокатът на ищците срещу криптофараонката д-р Леви твърди, че схемата е покровителствана от високо, както писа и вестникът.

В поредицата на Storytel се разказва и за огромна измама, която Игнатова е искала да осъществи, включваща "голямо количество биткойни". В България офисът на компанията й е имал около 100 служители - тук действали счетоводството и цялата администрация. У нас обаче не са влизали никакви пари. Игнатова умишлено не прави грандиозни събития в София и цели да няма жертви от България, за да намали риска от жалби и задействане на прокуратурата.

"В началото Ружа е искала да направи малка схема за 2-3 милиона, но тя се оказва изключително успешна и няма как да спре. Може и да е искала да сложи край, но когато си част от такава пирамида, цялата армия около теб не може да те пусне", казва Николай Стоянов. Според него мафията е използвала схемата, за да пере пари, има и документирани връзки между Игнатова и лица от българския ъндърграунд. В разследвания за схемата се впускат медии като "Зюддойче Цайтунг", "Гардиън" и BBC, а последната дори прави специален подкаст The Missing Crypto Queen (Изчезналата криптокралица - от англ.), в който дейно участие има и Николай Стоянов.

През януари 2018 г. българската и немската прокуратура заедно с Европол нахлуха в офисите на OneCoin, а година по-късно братът на Ружа Игнатова - Константин, беше арестуван в Лос Анджелис, след като бе поел бизнеса й. Той се призна за виновен и очаква присъда.

Игнатова е родена през 1980 г. в Русе, но заминава с родителите си в Германия след падането на Желязната завеса. Бързо научава немски, завършва право и изгражда образ на интелигентна и пробивна жена. Обича лукса и скъпите марки, успява да си купи луксозни имоти в Лондон, Дубай и Германия с парите на жертвите. А семейството й остава заедно с нея в бизнеса с OneCoin. "В цялата кореспонденция с дясната й ръка Себастиан Грийнууд, както и по-късно с любовника й никъде я няма моралната дилема. Никъде тя не задава въпроса "Ще навредя ли на много хора с това, което правя?". Тя няма съмнения и е наистина целеустремен човек. Спокойна, хладнокръвна и уверена в себе си", казва редакторът Емилия Милчева. Думите й се потвърждават от мечтата на Игнатова, за която тя пише в годишника на гимназията при завършването си в Германия: "Когато стана на 30, ще се омъжа за богаташ и ще имам собствен остров".

Реклама

В момента Игнатова е с обвинения за незаконно присвояване на средства в особено големи размери, участие в организирана престъпна група, измама с ценни книжа, пране на пари. Схемата й се базира на продажба на образователни пакети, които струват между няколкостотин и десетки, дори стотици хиляди евро. Пакетите съдържат определено количество OneCoins и документи, които обясняват какво представляват криптовалутите и как функционират на финансовите пазари. Основното обещание е за солидна печалба. Предполагаемата постоянно растяща стойност на OneCoin е вътрешно посочвана от обвиняемата Игнатова и не се базира на каквито и да е пазарни механизми, съобщава прокуратурата в Билефелд, Германия.

Преди дни Европол обяви, че ще предостави 5000 евро на хората, които могат да допринесат за разкриването на местоположението на Игнатова, така че тя да бъде арестувана. От документа става ясно още, че българското гражданство й е отнето и е записана само като германка. За изчезването й през 2017 г. се носят най-различни слухове. Най-разпространеният е, че е избягала, защото усетила, че ФБР й диша във врата. А поддръжниците й вярват, че Ружа Игнатова е унищожена от банките, защото е развалила играта им, пише сайтът Актуално.

 Мартин Брайденбах

На 17 септември 2021 г. немският адвокат на Игнатова Мартин Брайденбах се изправи пред съда в Мюнстер, обвинен в пране на пари и трансфер на 20 милиона евро към лондонска адвокатска кантора. Още няколко души са с повдигнати обвинения за източване на милиони евро от измамата на Ружа.

Текст под снимка:

11-01-1 - 

Реклама
Реклама
Реклама