Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11601075 www.bgdnes.bg

Стоножка мутант напада хора

Дълга е 30 см 

Ухапването й е като порязване с остър нож 

Хасковлии са в шок от гадината, която е забелязана в местен парк 

30-сантиметрова стоножка мутант напада хора и животни в хасковския парк "Кенана". Това алармираха местни жители, които са се сблъсквали с агресивната гадина. Макар такива насекоми да са познати у нас, тази в Хасково е с много големи размери.

Мъж забелязва насекомото от вида сколопендра до площадката с фитнес уредите и предупреждава хората да бъдат внимателни. Оказва се, че мнозина вече са се сблъсквали със стоножката и събратята й. Пострадали разказват, че ухапването е изключително болезнено, като може да бъде сравнено с порязване с остър нож. Мястото място много бързо се подува, а болката е непоносима.

Реклама

"Ухапването от тази твар понякога е токсично! Бъдете внимателни, стават големи рани, кожата некротизира", "Този вид стоножка може да ви причини сериозни проблеми или алергичен шок, ако ви ухапе по врата или около главата" и "Те живеят на влага, много са бързи! Трябва много да се внимава с тях, дори и по блокове се срещат - излизат от шахти, пълзят по стени" са само част от тревожните лични истории на хасковлии.

В началото на месеца общината в Хасково пръска срещу комари. Не е ясно дали химическият препарат действа срещу този вид стоножки, но видимо има оцелели представители.

Бърз и ловък хищник, сколопендрата напада дъждовни червеи, насекоми и техните ларви. Захваща плячката си с крака и я ухапва с ногочелюстите си, пускайки невротоксин, който парализира жертвата. Хранят се както с жива, така и с мъртва храна. За храна стават всички безгръбначни с подходящ размер - щурци, скакалци, хлебарки, брашнени червеи и др. Също така ядат парченца плодове - банани, праскови, месести тропически плодове.

Според различни данни всяка година в България има инциденти, свързани с ухапване от сколопендра. Най-честите оплаквания са зачервяване, подуване и посиняване около мястото, болка, както и повишаване на телесната температура.

Сколопендрата предпочита влагата и по-високата температура. Може да бъде забелязана по скалисти терени, под камъни, цепнатини, под корите на дървета, много често може да се срещне и в жилищни домове, вилни зони, водоизточници, включително канализационни мрежи.

Убива се с огън или остър предмет

При убиване на сколопендра е необходимо внимание, защото след удар с предмет най-често симулират, че са мъртви, като стоят неподвижно, а при следващ удар атакуват. Необходимо е използването на огън или остър предмет, за да бъде обездвижена стоножката. Не е желателно докосването на тялото й с незащитени ръце. Срещу нея може да се ползва спрей за насекоми, белина или други почистващи препарати, които често пъти са токсични и отровни.

Реклама
Реклама
Реклама