Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11611064 www.bgdnes.bg

Няма и следа от изчезналите 53 милиона от "Хемус"

Над 100 свидетели са разпитани по делото срещу Борислав Колев

Прокуратурата не може да хване дирите на изнесените в куфарчета пари, според съда замесени са били и хора на висши държавни позиции

Прокуратурата все още не може да хване дирите на мистериозно изчезналите 53 млн. лв., предназначени за строежа на магистрала "Хемус". Това, че няма и следа от парите, е един от основните аргументи на Софийския градски съд да не пуска обвиняемия за пране на пари Борислав Колев. Има опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление, парите може да са му на една ръка разстояние, са мотивите на магистратите.

Реклама

Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн. лв. от строежа на магистрала "Хемус", става ясно от протокола на последното заседание на Софийския градски съд (СГС) по молба на единствения обвиняем - Борислав Колев, да бъде пуснат под домашен арест срещу подписка.

В понеделник СГС отхвърли искането на Колев. От наличните доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението, прие съдът. Според магистратите няма нови данни, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции.

Фактът, че месеци по-късно няма и следа от парите, е сред основанията на градските магистрати, че има опасност Колев да извърши ново престъпление, пише в протокола от съдебното заседание. Става дума за престъпление с изключително завишена степен на обществена опасност - пране на държавни пари в особено големи размери - 53 милиона лева, които освен всичко друго липсват и не могат да бъдат установени, пише съдът. Друг аргумент за обществената опасност на престъплението е, че е "изградена сложна схема, в която са участвали множество лица, включително такива на високи държавни позиции, и то в продължителен период".

От пледоарията на прокурорите по делото пък се разбира, че са разпитани над 100 свидетели, назначени са експертизи, извършени са множество действия по разследването. Прокурорите обясняват в съда, че схемата, по която са източени средствата, отпуснати за строежа на Лот 5 от автомагистрала "Хемус", е изключително сложна, но участието на Колев в нея е безспорно. От думите на прокурорите прозира още, че те не са на път скоро да обвинят и въпросните хора на "високи държавни позиции", които и да са те.

За Колев обвинението твърди, че е участвал дейно в намиране или упълномощаване на лица, които да регистрират фиктивни дружества. Средствата, теглени от пълномощниците на тези пет дружества, са укрити по един недопустим начин, обясняват прокурорите в съда. По думите им "Автомагистрали" отпуска средства на "Водно строителство" - Благоевград, това дружество на "Бул строй ИГ", а "Бул строй ИГ" на пет дружества, за които е установено, че нямат достатъчен технически или кадрови капацитет да изпълнят договорите.

Защитата на Колев пък изтъква пред Темида, че той съдейства на разследването, участва в очни ставки, дава обяснения. Според адвоката му има свидетели, които са си променили показанията, което изглежда съмнително.

Реклама

Както "България Днес" написа след задържането на Борислав Колев, брат му Иво каза пред журналисти, че Боби има пълна готовност да съдейства на разследването и бил напълно невинен.

Колев бе обвинен през декември м.г. По делото имаше тежък скандал между прокуратурата и МВР. Прокуратурата дори повдигна обвинение на шефа на ГДБОП Калин Стоянов за оказване на натиск върху прокурорите по делото. Разследването срещу Стоянов и до днес не е внесено в съда. Не стана ясно как полицай може да натиска прокурори, които са му процесуални началници. Калин Стоянов обвини прокуратурата, че блокира разследването.

 Обвиняемият припада в залата

Борислав Колев колабира в съдебната зала. Това се случи на 16 декември м.г., на второто заседание след ареста му, докато магистратите гледаха мярката му за неотклонение.

Колев загуби съзнание веднага след като видя, че в съдебната зала влизат трима полицаи, и това видимо го притесни. След като колабира на дървения подиум, пристигна дежурният в съда лекар, който го свести и извика линейка. Медиците от Бърза помощ го изведоха от залата на носилка.

Колев бе откаран спешно в болница. Тогава Софийският апелативен съд остана с вързани ръце и минаха месеци, преди да бъде разгледана мярката му отново.

Реклама
Реклама
Реклама