Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11613886 www.bgdnes.bg

Футболисти се забъркват в кримискандали

Ивановците бяха наръгани пред заведение 

Борислав Балджийски и Марио Метушев замесени в убийства 

Футболистът на националния отбор и ЦСКА-София Георги Йомов се превърна в поредния играч, който се замеси в скандал.

Участието му в престрелката на бензиностанция на Околовръстното в София тепърва ще се уточнява, но през последните дни той е в центъра на вниманието заедно с приятелката си - чалга дивата Ариа. Самият Йомов отрича да е направил нещо нередно, но въпреки това вече преживя разпити от полицията и претърсване на къщата си.

Реклама

Крилото на ЦСКА-София не е първият, а и вероятно няма да е последният роден футболист, който става център на внимание не с изявите си на зеления килим, а като част от кримиистория.

На 14 ноември 2002 г. тогавашният национал и играч на "Литекс" Стойчо Стоилов беше прострелян в Благоевград. Инцидентът се разигра на кръстовище, на което жигули на бившия военен Симеон Мечев засича джипа на футболиста. Двамата излизат от колите и започват люта разпра кой е виновен. Докато се карат, Мечев вади пистолет "Макаров" и стреля седем пъти по Стойчо Стоилов. Четири от куршумите попадат в тялото на национала - в крака, в ръката, в белия дроб и между аортата и гръбначния стълб. След стрелбата бившият военен се прибира вкъщи. Но няколко часа след това сам се предава в полицията. Направена му е проба, която установява 1,2 промила алкохол в кръвта.

Първоначално Мечев е осъден на 10 г. затвор, но впоследствие Върховният касационен съд намалява присъдата на шест години зад решетките.

Около Стоилов има и друг скандален случай. През 2001 г. германски съд го осъжда на 8 месеца условно. Освен това е глобен и със 70 000 германски марки. Причината е, че през юни 1999 г. той влиза в Германия с невалиден гръцки паспорт под името Стойкас Стоилас, с който играе чак до началото на 2001 г.

Преди 12 години станалите нарицателни с прозвището Ивановците футболисти на ЦСКА Иван Иванов и Иван Караджов се замесиха в поредния скандал. Те бяха наръгани с нож пред столично заведение след скандал за паркинг.

Реклама

Двамата са отишли в травматологията на "Пирогов" около 3,30 часа през нощта. Те са се отнесли доста зле с лекаря, който е бил в кабинета, и заради това е била викната охраната на института, за да ги усмири. Според медиците ритнитопковците били в доста възбудено състояние, но без доказателства, че са употребили голямо количество алкохол. Кръвна проба не им е била правена, а след като са били зашити, са освободени от кабинета.

Иванов беше с прорезна рана в лявата подбедрица, а вратарят получил острие в бедрото, отново на левия крак. И двамата бяха със счупени носове.

Това бе второ нападение срещу дуото. Те бяха бити и в заведение в Горубляне, където отишли да си изяснят отношенията с тогавашния старши треньор Любослав Пенев.

Футболистът Борислав Балджийски получи окончателна присъда от 2 г. условно с 5-годишен изпитателен срок за смъртта на юриста от "Топлофикация" Петър Алексов. Двамата се скарали в нощта срещу 7 август 2013 г. пред казино в столицата, а Балджийски му забил кроше. При падането Алексов се спънал, ударил главата си в шахта и починал.

Присъдата на апелативния съд бе 4 г. затвор ефективно. Но върховните магистрати приели, че Балджийски е причинил смъртта на юриста не след нанасяне на тежка, а на лека телесна повреда. Съдът реши още играчът да плати и обезщетение от 100 000 лева на майката на починалия.

През януари м.г. бившият футболист от Гоце Делчев Марио Метушев бе осъден на 20 години затвор при строг режим на изтърпяване. Присъдата постанови състав на Окръжен съд - Благоевград. Той бе признат за виновен за жестокото убийство на приятеля си Красимир Колджиев, когото прободе 97 пъти с нож. Кървавата драма се разигра на 15 юни 2018 г. по време на мюсюлманския празник Байрам, като след убийството Метушев опита да се самоубие, забивайки ножа в шията си, но медиците успяха да се преборят за живота му.

Метушев и Колджиев били приятели от деца и завъртели общ бизнес с рязан тютюн. През януари 2018 г. бившият футболист поискал от Колджиев да пътуват заедно до Шумен, където да закарат 100 кг тютюн. Той щял да шофира "пилотен" автомобил, а приятелят му да превози стоката с втора кола. Красимир обаче отказал. Метушев тръгнал сам, но по пътя бил спрян за проверка, а после и задържан по образувано срещу него досъдебно производство, което приключило със споразумение и с 2 години условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Метушев обаче подозирал, че именно приятелят му го е издал на полицията. По време на мюсюлманския празник Байрам двамата се срещнали в кафене на бензиностанция в Гоце Делчев, а после Красимир поканил Метушев в дома си. Двамата консумирали алкохол, седели и спокойно разговаряли. Гостът започнал да обвинява Красимир, че го е предал на полицията. Възникнал спор, при който Метушев вкарал в употреба кухненския нож, нанасяйки жестоки удари на приятеля си.

Майката на починалия видяла сина си на пода, притиснат от коленете на Метушев, докато той нанасял удари с нож в тялото му. Жената не успяла да спаси сина си.

Реклама
Реклама
Реклама