Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11659691 www.bgdnes.bg

Щангистите атакуват европейска отборна титла

Звездата Карлос Насар: Отивам за злато

Българският национален отбор по вдигане на тежести се е прицелил във втора поредна европейска отборна титла след невероятния триумф през миналата година. Селекционерът Иван Иванов ще разчита на най-добрите тежкоатлети за 100-ното издание от шампионата на Стария континент.

Състезанията започват от 28 май, когато ще вдига Надежда Мей в категория до 49 кг.

С най-сериозни амбиции е световният шампион и рекордьор Карлос Насар. За пръв път той ще се състезава в новата за него категория от 89 кг.

Реклама

"Давам доста добри резултати и се надявам да спечеля първа европейска титла - сподели Насар, който остана втори на Евро 2021. - Все още не съм изпълнил категорията. По-лек съм с 5-6 кг."

Насар реши да смени категорията след промените в тегловите дивизии. 89 кг стана олимпийска категория за Игрите в Париж.

В тима са и двамата от най-опитните войни - Божидар Андреев и Христо Христов. Първият беше обявил, че се отказва след разочарованието на олимпиадата в Токио, където остана пети, но от няколко месеца тренира под зоркия поглед на неговия личен наставник Пламен Братойчев. Андреев ще се състезава в категория до 81 кг. Той е първи по предварителна заявка с двубой от 360 кг. Очаква се след това състезание Андреев да слезе при 73-килограмовите.

Христо Христов също остана пети на олимпиадата в Токио, след като беше отменен негов успешен опит, който щеше да му донесе медал. Той ще се състезава в категория до 109 кг и е с амбиция за добри постижения. Единственият проблем пред него е контузия в китката. Заради травмата до последно не се знаеше дали ще пътува за Албания. Според предварителните заявки Христов е лидер с 400 кг. Сред участниците липсва една от големите звезди Симон Мартиросян (Арм).

Сериозно избухване се очаква от талантливия Иван Димов (61 кг). Щангистът от Сопот се представя отлично на тренировки, а предварителната му заявка е за 300 кг двубой. В тази теглова дивизия е още Габриел Маринов.

Валентин Генчев (67 кг) влиза в тежка битка за отличия. В категорията е още и Петър Ангелов.

Реклама

При най-леките - до 55 кг, стабилният Ангел Русев отново е сред фаворитите за нещо голямо. За съжаление той претърпя лека катастрофа, която забави подготовката, но във финалните седмици русенецът демонстрира характер и отново започна да тласка сериозни резултати. В неговата теглова група е Дениз Данев.

Двама сериозни играчи влизат в спор за отличия при 102-килограмовите: Дейвид Фишеров и Васил Маринов. Според предварителните заявки те са със сериозни шансове за отличия.

При дамите изпращаме четири момичета. Освен опитните Надежда Мей и Мая Иванова (55 кг) с амбиция за нещо голямо е Мария Магдалена Кирева (76 кг). Тя е първа по предварителни заявки. Последната участничка при дамите е Джесика Иванова (87 кг).

Реклама
Реклама
Реклама