Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11678928 www.bgdnes.bg

Делфини бягат от шума на войната

Популацията расте, Черно море им отеснява 

Взривовете и замърсяването ги прогонват към българските брегове 

Делфини бягат от войната в Украйна, защото са много чувствителни към шума и замърсяването в Черно море.

Тази хипотетична версия изказа пред "България Днес" дългогодишният директор на Институт по океанология "Професор Фритьоф Нансен" към БАН проф. д-р Снежанка Мончева.

Реклама

През последните седмици зачестиха случаите, в които водните бозайници идват много близо до плажовете по родното Черноморие. Очевидци успяха да ги заснемат, а някои дори се приближиха до тях. Един от последните случаи беше на Аспаруховия плаж край Варна.

"Възможно е бойните действия да оказват влияние и делфините да се отдалечават на юг. Те са много чувствителни към шум и замърсяване, така че това може да са причини за промяна в тяхната траектория на придвижване. Теченията и други природни фактори също може да окажат влияние. Няма достатъчно информация за войната, за да мога да кажа категорично, затова и посочвам, че е хипотетично", каза още пред вестника проф. Мончева.

По нейни думи популацията на делфини в Черно море бележи значителен ръст през последните години и така в един момент се оказва, че водата не е достатъчна и започват да търсят нови територии.

"България Днес" разговаря и със сърфиста Кристиян Ивковски, който успя да заснеме делфина на Аспаруховия плаж. "Движенията му бяха странни и сякаш беше дезориентиран. Но мисля, че причината е, че е болен, а не защото е избягал от войната в Украйна. Морето вече е много шумно и делфините страдат от това. Имаше случай преди десетина години, когато делфин изплува на плажа. Върнахме го във водата, но после пак изплува. Пак го върнахме. До ден днешен не съм виждал нещо подобно и поведението му силно ме изуми", разказа Ивковски.

Бомбите може да ги увредят

"Това са мобилни същества и те гонят пасажите от риба и фактически в момента шумовото замърсяване, което търпи Черно море заради различните ракети и бомби, които се използват, е много възможно да увреди по някакъв начин самите апарати на делфините. Другото възможно също е по някакъв начин той да е бил болен или нещо подобно." Това обясни за последния случай с делфин гл. ас. д-р Радослава Бекова, която е ихтиолог в Института по океанология към БАН.

Реклама
Реклама
Реклама