Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11679506 www.bgdnes.bg

20 бона обезщетение получава незаконно обвинен адвокат

5-годишното дело съсипва кариера

Снежина Спасова осъди прокуратурата, след като беше оправдана за участие в продажба на бебета


Адвокат Снежина Спасова, която бе неправомерно обвинена в участие в престъпна група, занимаваща се с продажба на бебета, и впоследствие оправдана, осъди прокуратурата за 20 хилядарки. Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където адвокатката през 2021 г. заведе иск срещу прокуратурата за 50 бона. Решението на столичните магистрати е отпреди дни, научи “България Днес” при справка.
Преди 8 години адвокат Спасова беше
задържана
и обвинена
заедно със социоложката Цветелина Стоянова и хигиенистката Тотка Георгиева за това, че е участвала в престъпна група, която намирала самотни бременни жени и ги уговаряла да ги продадат за суми, вариращи между 6 и 10 хилядарки. Обвиненията заваляха през лятото на 2014 г., когато групата на социоложката бе разбита при третия й опит да изтъргува бебе.

Реклама


Според обвинението Стоянова и Георгиева настанявали жените в София, където осигурявали престой и медицински грижи до раждането. Ролята на адв. Спасова е била да намира семейства, които били готови да платят, за да се сдобият с дете, без да минават процедурата по осиновяване. Тя отговаряла и за изготвянето на необходимите документи.
Снежина Спасова прекарва 3 дни в килия, но делото се точи над 5 години и съсипва кариерата й и личния й живот.
През 2017 г. спецсъдът оправдава адвокат Спасова и хигиенистката Тотка. Такъв късмет няма обаче Цветелина Стоянова - умът зад престъпната схема. Социоложката беше осъдена на три години и половина решетки.
Присъдата беше потвърдена
и на втора инстанция. В края на 2019 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда юристката и хигиенистката, а на социоложката присъдата бе значително намалена. Стоянова се размина само с 3 години условно.
2 години след като свършва съдебната сага, Спасова предявява иск за 50 бона обезщетение пред градския съд. В него юристката описва стреса и униженията, които е изтърпяла след повдигането на обвиненията. Тя е била задържана само за 3 дни, но делото е продължило почти 5 години и половина, като адвокатката подчертава, че процесът е бил широко отразяван, но не и оправдателната й присъда.
Спасова разказва, че делото се отразило
изключително зле на кариерата й, като се наложило да напусне доброволно осиновителната фондация “Слънце за децата ни”, на която била съучредител, за да не попречи на работата й. Била принудена да смени адреса и на адвокатската си практика, тъй като колежката, с която споделяли общо офис, не искала да работят повече заедно.
Свидетел е дал показания, че колежката на Спасова се пазела от нея “все едно е заразена”. Заради процеса загубила клиенти, бил накърнен и авторитетът й, притеснявала се, че няма да може да издържа децата си, които отглеждала сама. “Стигна се дотам да ми иска пари назаем„, свидетелства нейна приятелка пред магистратите. Друга свидетелка пък разказва пред съда, че имало случаи на участници в дела, по които Спасова се явявала, които, без да се колебаят на висок глас я наричали “крадла на бебета”.


След една година умуване
магистратите от Софийския градски съд прецениха, че искът на адвокатката е напълно обоснован. Единствено не бяха съгласни с исканото от Спасова обезщетение. Съдиите прецениха, че 20 хилядарки е адекватна сума за причинените й затруднения от неправомерното обвинения.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в столицата.

Схемата се разпада

Перфектната схема била измислена от социоложката, а адвокат Спасова отговаряла за легализацията на скандалните сделки с деца пред съда. Това твърдеше обвинението през 5-годишното дело. 26-годишната Тотка намирала бременни жени в неравностойно положение и такива, които не искали да отглеждат своите деца. Тя им пускала мухата, че вместо да дават новородените по социални домове, могат да изкарат хиляди, като ги предоставят на Стоянова, която щяла да им намери семейства. След като трите трафикантки разпределили ролите си според уменията и възможностите си, започнала и работата по изкарването на мръсните пари. Аферата заработила през септември 2013 г., но година по-късно е разбита.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама