Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11858186 www.bgdnes.bg

Късат печурка като чадър!

Бум на огромни гъби

В Лозенската планина откриват манатарка с тегло 2 кг

Мъж откъсна печурка с размерите на отворен чадър. Друг откри манатарка с чудовищни размери. Гъби гиганти никнат като пощурели тези дни, хвалят се ентусиасти. Различни видове с трофейни размери са откъснати в последната седмица.

Според експертите миколози, които се занимават с науката за гъбите, има логично обяснение на богатия урожай. Метеорологичните условия сега са изключително подходящи за хиперрастеж на гъбите. През миналата седмица се изсипаха доста напоителни дъждове, като в съчетание със слънце и температури до 30 градуса това гарантира силно развитие на мицелите.

Реклама

Ливадната печурка великан е намерена от Евгени Павлов. Самият той се похвали за това с впечатляващи кадри във фейсбук групата "Гъбите и гъбарите". Полското "чудовище" има размерите на чадър. Гуглата е с толкова широк диаметър, че Евгени спокойно може да си скрие под нея при дъжд. Павлов признава, че печурката гигант тежи 950 грама.

В същото време в дъбовите гори, недалеч от София, растат манатарки исполини. Журналистът Детелин Късметлийски се похвали пред "България Днес" с гъба, която закова кантара на 2 кг. Манатарката е считана за царицата на гъбите у нас и е една от най-ценните в кулинарията заради страхотния си аромат.

"Тези дни в гората е пълно с много големи манатарки - казва Детелин. - Не можах да повярвам на очите си, когато ненадейно пред мен изскочи гигантската гъба. Открих я в гората над село Лозен. Много е важно да откриете точно на каква надморска височина никнат според конкретния сезон. Това зависи от влажността на почвата и температурата на въздуха. Сега манатарки има навсякъде, но най-големите се намират в по-гъстата гора, където сянката задържа почвата влажна", съветва Късметлийски.

Преди да напълните кошницата си с гъби, трябва да сте сигурни, че те не са отровни. Манатарката има два отровни двойника - дяволска гъба и пурпурночервена манатарка. Дяволската гъба, която всъщност е вид манатарка, е слабо отровна и не е смъртоносна за хората. Нейната консумация може да предизвика силно разстройство. Лесно се различава от ядливата манатарка, защото след откъсане бялото месо интензивно посинява за 2-3 минути. Пурпурночервената манатарка се среща рядко у нас. Тази гъба е в списъка на защитените видове в Червената книга. Подобно на дяволската гъба и нейното месо посинява при нараняване, което е лесен начин да се различи от ядливите видове манатарки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама