Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11858324 www.bgdnes.bg

Доайенът от ИТН Мика Зайкова: Всеки иска да се докопа до 13-те млрд. лв. от ЕС

Не се казвам Байдън, няма повече да съм депутат

КОЯ Е ТЯ

Мика Зайкова е родена на 2 февруари 1942 г. в София. От 1994 до 2017 г. е икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа". Като най-възрастен депутат 79-годишната Зайкова откри на 15 април 2021 г. първото заседание на 45-ото Народно събрание. Тя влезе в парламента от листата на "Има такъв народ". През юли 2021 г. Зайкова отново става депутат и открива и 46-ото Народно събрание. На парламентарните избори през ноември 2021 г. Зайкова отново е водач на листата на ИТН в Смолян, но партията не печели депутатско място.

- Имате ли желание да откриете и трето Народно събрание като доайен, г-жо Зайкова?

Реклама

- Айде стига толкова! Не се казвам Байдън, въпреки че сме връстници с него. Няма да се кандидатирам. Мозъкът ми сече, но нямам вече тази енергия. Мога само да помагам, ако ме поканят за създаване на програма. Направо съм щастлива, че не съм в този парламент. Никола Минчев е умно и възпитано момче, добре ръководеше парламента и бързо се ориентира в обстановката. Стана жертва на Кирил Петков, защото не искаха Теодора Генчовска да изкара секретната информация за РС Македония. Два документа са, доколкото знам, подписани от еврокомисари. Да се сърди не на ИТН, а на премиера.

- Ще мине ли вотът на недоверие?

- Всеки си има глава на раменете и си решава. Мисля си, че може и да мине, може и не. Зависи какво са успели да направят през последните дни. Човек може да бъде мотивиран с много неща - длъжност, позиция на бъдещи избори. Може да има и вътрешни мотиви. Но не можеш да кажеш - ще намерим 12 народни представители. Ние, по-старите, имаме друг морал. Дори да се задържи това правителство, ще бъде мъка. Наистина има много спешни закони за приемане. Откога се каним да приемем еврото? Няма законодателна програма. Как тогава ще правиш съдебна реформа? Усещам го по притока на преки чужди инвестиции, а той е нулев. Това е така, защото хората не са сигурни за парите си. Ако има проблем, той трябва да се реши в съда. А не можеш да унищожиш корупцията там, ако не махнеш корумпираните по места. Много от тях още си стоят там.

- Каква е истината за бюджета и неговата актуализация през вашия поглед?

- Този бюджет е слон на глинени крака. Твърди се, че ще имаме ръст на БВП от 2,9%. Как да стане, като няма кьорав чужд инвеститор, който да вложи тук някакви пари. Всички рейтингови агенции ни дават ръст между 1,7 и 2,1%.

До края на годината ни чака висок инфлационен скок. Инфлация се получава и от грешни политически решения, не е само привнесена. Ползваме петрол "Уралс" все още, а не "Брент", който е по-скъп. Въпреки това цените на горивата растат.

Не може да се раздават пари на калпак. Давам пример с пенсиите. 370 лв. е минималната пенсия и тя става 467 лв. Тези 97 лв. повишение се получават от 60 лв. ковид добавка плюс 37 лева, които представляват онези 10% увеличение, за които се говори. Това означава левче и малко стотинки на ден. Ефектът от пенсиите е никакъв и това само увеличава инфлацията. За взимащите 1500 лв. увеличението е със 150 лв. Тоест - 5 лв. на ден, или пет пъти. Не може така. Те направо пробиха бюджета с това нещо.

Помогни на бизнеса, за да може технологично да се обнови. Това може да стане, като не плаща корпоративен данък за реинвестиции - така се постига обновление и по-голяма конкурентоспособност. Освободи го от тоя данък, вместо да се чудиш дали да му даваш пари на ръка, колко да са те.

Реклама

Всеки иска да се докопа до тези 13 млрд. по Плана за възстановяване от ЕС.

- Какво трябва да се промени тогава?

- Трябва дългосрочен договор за газ и петрол. Необходима е реконструкция на "Лукойл Нефтохим". Години наред ще живеем във висока инфлация и трябва да се готвим за това и занапред. Минималната заплата трябва да е 50% на средната. Средната заплата е 1642 лв. и неслучайно синдикатите искат тя да се вдигне, защото в този бюджет няма помен от политика по доходите и 3-годишна бюджетна прогноза. Как да разбереш какви са им целите на управляващите, като нямат програма? Имат само една актуализация на бюджета. Нито петролът струва 100 долара, а е 120 вече. Нито инфлацията вече е 12%.

- Колко ще бъде тя според вас?

- Средногодишната ще доближи 20%. Казах им го още при гледането на бюджета, но никой не ме чу. Дефицитът нищо чудно да порасне, както и таванът на дълга. Асен Василев е много умен, но не знам какви са им целите, като са орел, рак и щука в коалицията. Всеки дърпа в своята посока.

- Някой търси ли ви от властта за съвети?

- Общуваме си с Пламен Данаилов и Любомир Каримански. Била съм в два парламента, но не си спомням някой да ме е карал да подписвам декларация за лоялност и казвам всичко, каквото си пожелая. А съветите си винаги давам на онези, които искат да ги чуят и ме потърсят.

- С каква пенсия живеете и за какво оползотворихте депутатските заплати?

- 710 лв. ми е пенсията, а с трите депутатски заплати нищо не си купих, само на внучката, която навършва 7 години на 29 юни, купувах подаръци. Ако не е синът ми, който е адвокат в Ню Йорк, само с пенсията не мога да се оправя.

Реклама
Реклама
Реклама