Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11860211 www.bgdnes.bg

Писателката Никол Данева: Продуцентка на Максим Генчев присвои мой сценарий

В това няма нищо вярно, идеята си е моя, категорична е обвинената Златина Филипова

История за плагиат набъбва между известната авторка на исторически романи Никол Данева и продуцентката на някои от филмите на Максим Генчев Златина Филипова, научи преди всички "България Днес".

Реклама

Според Никол Данева в основата на лентата "Смартфонът беглец" бил залегнал неин сценарий, за който тя не получила никакво заплащане.

Изданието даде думата и на трите страни в очертаващия се конфликт на интереси. Режисьорът Максим Генчев отсече:

"Няма такова нещо! Това са фантазии. Говорете с продуцентката Златина Филипова. Ние не общуваме от две години, но ще я откриете за коментар."

В специално писмо до редакцията Никол Данева описва с подробности срещата си с Максим Генчев и Златина Филипова през 2015 г. Тя подчертава, че в предговора към романа й "Заветът на войводата, или как геймърът Дамян стана хайдутин" не спестява неговата предистория. Именно от сценария й, прераснал по-късно в книга, филмовата процудентка била направила нетворчески "заемки" за "Смартфонът беглец". Филмът е заснет от Максим Генчев.

Данева си спомня, че на "сгледата" Златина Филипова й споменала, че много е харесала нейния роман за Вълчан войвода. Той можел да послужи като "основа за хубав приключенски юношески филм. И от мен се искало да напиша сценария", връща лентата назад писателката.

Реклама

"Пратих по интернет съобщение, че приемам. Изпратих и концепцията. Одобриха идеята ми младежите да пътуват в миналото и да търсят съкровището на Вълчан. Писах без договор и без никакъв писмен документ. Без договор им пратих и първите двайсет страници (около една трета, от тях ставаше ясна както зазвръзката, така и как ще се развива действието до края), без договор предадох и готовия вариант. Не съм повдигала въпрос за заплащането, приемах техните устни предложения - както в началото, така и в края...", твърди в писмото си до редакцията Никол Данева.

Продуцентката Златина Филипова също даде своя коментар за "България Днес". Тя твърди, че идеята за пътуването във времето на двете момчета, които се връщат в епохата на Вълчан войвода, всъщност е нейна. По думите й до конфликта с Данева тя вече била патентовала в САЩ свой ръкопис със заглавие "Заветът на атлантите", в който се описвало пътешествие с машината на времето.

"Твърденията на тази жена не са подплатени с нищо. Още повече че ние сме четирима свидетели срещу нея. Плюс това няма и документ. Ако сме искали нещо да направим, сме могли, но защо?", каза за вестника продуцентката на Максим Генчев.

"Искахме да направим юношески филм за Вълчан войвода, аз бях чела нещо за него в една от книгите на Данева", добави Златина Филипова.

"Това, че тя е използвала Вълчан войвода в своя книга, не го прави обаче нейна собственост", убедена е продуцентката на "Смартфонът беглец".

В лентата, излязла на екран през 2018 г., Марко и Ангелина, съученици от гимназията, и по-малкият братовчед на Марко - Филип, опитват да съберат сума, необходима за лечението на братчето на Ангелина. Но събраното от тях е проиграно на комар от бащата на Ангелина, представен като малодушен пияница.

Отчаянието тласка младежите към търсене на заровеното съкровище на Вълчан войвода. С помощта на необикновения смартфон на Филип те по магически начин се пренасят 200 години назад във времето на хайдутите. В момент, когато животът им там виси на косъм, тримата трябва мълниеносно да се върнат в своето време. Малка грешка при пренасянето отваря портал и за двама от хайдутите - войводата Вълчан и поп Мартин. Попаднали в непознатия за тях свят на бъдещето, те помагат на момчетата да освободят отвлечената от кредиторите на бащата Ангелина, намират заровеното в миналото съкровище, за да помогнат на болното дете, и дават на младежите урок по морал, отговорност и справедливост.

Писателката Никол Данева настоява, че е изпратила до Златина Филипова и Максим Генчев концепцията си, в която се описвало същото.

"Одобриха идеята ми младежите да пътуват в миналото и да търсят съкровището на Вълчан с цел да набавят средства за болното братче на момичето, да участват в хайдушки битки, да имат сблъсък с иманяри в настоящето", подчертава в писмото си до редакцията БГ следовничката на Дан Браун.

1.

2.

Реклама
Реклама
Реклама