Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/21563765 www.bgdnes.bg

Ути Бъчваров разкри тайната на киселото зеле

Правя го винаги с морска сол, разтварям я предварително във вода, не я слагам директно в бидона

Киселото зеле винаги с морска сол прави Ути Бъчваров. Другата тайна на добрия продукт е тя да се разтваря във вода предварително.

Реклама

Тънкостите на най-актуалния есенен запас в мазето наред с домашните вино, ракия и компоти сподели пред "България Днес" топкулинарят. И посъветва майсторите на домашните еликсири да слагат морска сол на вкус, както прави и самият той.

"Обичам да ми е солено, но не и да ми горчи. Така приготвям и туршиите. Препоръчвам морската сол, а войни за сол са се водили в древния свят, защото е била безценен продукт", посочва още Бъчваров.

Ути съветва приготвянето на традиционния продукт да става със средно големи зелки, като се избягват твърде големите и прекалено малките.

"С остър нож да се процепи кочанът, за да може сокът да отиде във вътрешността на зелето. В процеса на ферментация участват царевичният кочан - внимавайте да не се прегазира сокът от него, червено зеле, червено цвекло, ябълка. И не забравяйте, че сега са топли дни, а това не е добре за целия процес", напомни актьорът и телевизионен водещ.

И добавя: "Преди всяка каца си имаше канелка с голям отвор, която се отваряше със скърцане и така се източваше сокът за претакане. Когато се появиха бидоните, бях много доволен и използвах технология с духане в маркуч в бидона, за да има циркулация от по-долните към по-горните слоеве, но си трябва претакане".

Реклама

Кисело зеле и свинско е eдна от най-любимите есенно-зимни комбинации за кулинарния гуру.

"Няма значение дали ще я съчетаете с червено вино, ракия или газирана вода - класиката си е класика", категоричен е Ути.

За целта са необходими 2 кг месо, 4 кг кисело зеле, 3 супени лъжици свинска мас, 1-2 сухи червени чушки, 200 г пушено рагу, както и червен пипер/черен пипер/лют пипер на вкус.

Месото се нарязва на кубчета. В тенджера се разтопява свинската мас и се добавя месото да се запържи.

В това време се нарязва зелето на едро. Добавя се при месото и се оставя на тих огън да къкри.

Добавят се сухите чушки, червеният пипер, черният пипер, пушеното рагу и по желание малко лют пипер. Оставя се варивото да къкри около 3 часа, или до готовност.

Сервира се с червено вино в приятна компания от любими хора.

Четете още

Защо е СУПЕР полезно да ядем кисело зеле и да пием зелев сок

Защо е СУПЕР полезно да ядем кисело зеле и да пием зелев сок

Гъмзата претака зелето

Гъмзата претака зелето

Реклама
Реклама
Реклама