Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11865844 www.bgdnes.bg

Жега и потопи следващите дни

Не се очакват средни и едри градушки, обясни метеорологът Петър Янков 

Много топло време и проливни дъждове ни очакват през следващите дни.

Това прогнозира пред "България Днес" метеорологът Петър Янков в първия ден от започването на астрономическото лято.

"През следващите дни у нас се очакват валежи, които ще бъдат придружени от топло време. Температурите ще бъдат с летни стойности - от 27 до 34 градуса в крайните югозападни райони. По Средиземнорието стойностите ще надвишават 34 градуса, а на някои места ще достигат до 44 градуса - визирам Мадрид, Южна Италия и Гърция. У нас валежи се очакват утре и събота и понеделник в източните райони. Тогава температурите слабо ще се понижат", обясни пред вестника Янков.

Реклама

Метеорологът предупреди, че ще има проливни валежи, като значителни количества ще се излеят в Западна и Южна България. Хората в населени места, които се намират близо до реки, трябва да внимават за наводнения и бедствия, които могат да нарушат нормалния ритъм на живот.

Янков посочи още, че през следващите дни няма да има условия за силни гръмотевични райони, но такива явления все пак ще се появят в западните райони в дните до края на седмицата

"Хората може да са спокойни, че не се очакват средни и едри градушки. Предстоящите валежи са от циклони, идващи от Гърция, както и от преминаване на хладни вълни в северозапад. Те няма да достигат до Албания, Северна Македония и Гърция, като повече ще се отразяват на времето у нас, Сърбия и Румъния. Жегите идват от топлия и сух въздух, който е заел почти цялото Средиземноморие и ще се задържи за по-дълго. Но над 40 градуса няма да има в България, малко са се пообъркали тези, които предоставят подобна информация", завърши Янков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама