Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11872699 www.bgdnes.bg

Наши си продават бебето в Гърция

20 бона евро дава тамошна двойка за новороденото

Нашенци се опитаха да продадат бебето си в Гърция. Заминават в Солун, жената ражда там, а местна двойка е готова да плати до 20 бона евро, за да се сдобие с бебенце. Персоналът в болницата се усъмнява, обажда се на полицията, която залавя пишман родителите.

На 12 юни 38-годишната българка ражда момченце в Солун. Полицията смята, че жената е дошла в Гърция именно с тази цел, придружена от 37-годишния си съпруг. Действията им предизвикват подозренията на болничния персонал, който уведомява полицията, в резултат на което започва разследване от отдела за борба с търговията с хора на полицията в Солун.
Според преписката новороденото трябвало да бъде предадено на бездетна двойка, която по-рано се обърнала към адвокат, който да посредничи да осиновят дете без необходимите процедури. Според полицията гръцката двойка се е съгласила да заплати за незаконното осиновяване сума между 17 и 19 хиляди евро. При разследването било установено, че гърците платили 1435 евро за разходите по раждането, както и за разходи на посредниците.
Нашенците, гръцката двойка и замесеният в схемата адвокат отричат обвиненията пред следствието. Българите заявяват, че са дошли в Гърция да работят и че не са имали никакво намерение да дават детето си за осиновяване, нито е била извършена каквато и да било сделка.
Адвокатът им твърди, че се опитвал да помогне на биологичните родители при раждането в Гърция и че присъствал на процедурата по превод на официалните документи. Що се отнася до кандидат-осиновителите, те твърдят, че мислели, че става дума за законно осиновяване, а не за "покупка".

Ченгетата издирват и 58-годишен български гражданин, за когото се смята, че е играл ролята на посредник. Беглецът е известен на гръцките власти за участие в други подобни схеми с продажба на бебета.
След като дават показания, обвиняемите са освободени, като само на адвоката е определена гаранция от 20 хиляди евро, защото обвинението срещу него е за по-сериозно престъпление.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама