Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11880234 www.bgdnes.bg

Треньорка спаси плувкиня от удавяне на световното

Треньорка спаси живота на плувкиня на световното първенство в Будапеща! Зрителите на финала по синхронно плуване станаха свидетели на ужасна сцена, която, за щастие, завърши с добър край. По време на своето изпълнение 25-годишната американка Анита Алварес загуби съзнание и потъна на дъното на басейна. Докато зрителите и служители разберат какво се случва, треньорката Андреа Фуентес скочи във водата и извади възпитаничката си на безопасно място с помощта на неназован мъж. В същото време спасителите стоят безучастни и наблюдават отстрани.

Припадналата Алварес бързо е върната в съзнание и успя да изплюе водата, която е погълнала. Според треньорката Фуентес състезателката не е дишала в продължение на около две минути. Не е ясна причината за припадането на Анита, но синхронните плувци често трябва да задържат дъха си за дълго време под вода. Фуентес спасява Анита за втори път, след като плувкинята припада и на състезание в Барселона миналата година. 

Реклама

"Беше много страшно - разказа треньорката герой. - Уплаших се, защото видях, че Анита не диша, но сега тя вече се справя много добре. Беше много напрегнато. Мисля, че поне две минути минаха, без тя да диша, защото дробовете й бяха пълни с вода. Но успяхме да я спасим, тя изплю водата, изкашля се и това беше всичко, но бяхме много стресирани и изплашени."

По-късно Фуентес успокои, че всичко с Анита е наред. Самата треньорка има три сребърни медала и един бронзов от олимпийски игри в синхронното плуване. Фуентес доплува изключително бързо, за да спаси състезателката си. 

"Лекарите прегледаха Анита, всичките й показатели са в норма: сърдечен ритъм, нива на кислород в кръвта, кръвно налягане, всичко - обясни Фуентес. - Понякога забравяме, че подобни неща се случват в други спортове като маратон, колоездене, ски бягане. Всички сме виждали снимки на спортисти, които нямат сили да финишират и го правят само с помощта на други. Нашият спорт не е по-различен, освен че е в басейн."

Въпреки инцидента има голяма вероятност Алварес да участва в отборните финали в синхронното плуване на световното.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама