Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11881369 www.bgdnes.bg

Спънаха делото за смъртта на Милен Цветков

Защитата на Кристиан Николов шиканира

Единият адвокат бил в чужбина, другият вече не работел по процеса

Делото за смъртта на Милен Цветков, което продължава в Апелативния съд в София, бе спънато от шиканирането на защитата на подсъдимия Кристиан Николов.

Апелативните магистрати не дадоха ход на процеса за катастрофата с Милен Цветков заради отсъствие на защитниците на подсъдимия Николов. Адвокат Константин Симеонов се оказало, че е в чужбина, а другият защитник - Лъчезар Таков, е върнал призовката с обяснение, че е бил ангажиран само за първата инстанция. Тоест обвиненият в убийството на журналиста е останал само с един адвокат към момента. Каква е причината Таков да не бъде нает за делото, не е ясна.

Реклама

Въпреки че датата за старта на процеса се знаеше от месеци, адвокат Симеонов очевидно е имал по-важна работа зад граница от това да се явява. Тези маневри на защитата са известни като шиканиране, но съдът няма какво да направи, освен да отложи делото. То бе насрочено да започне сутринта на 13 юли.

На първа инстанция подсъдимият Кристиан Николов получи присъда от 9 години затвор, което според прокуратурата е малко, както и според близките на винаги усмихнатия журналист.

Цветков бе пометен навръх Великден през 2020 г., докато чака в автомобила си на червен светофар. След катастрофата подсъдимият Николов, както се вижда на записи от близки камери, оказва първа помощ на журналиста. Слага си обувката под главата му, носи му вода, но Цветков почива заради тежките си травми.

Единственият обвиняем е Кристиан Николов, който на 4 март тази година бе признат за виновен за извършено по непредпазливост престъпление и му беше наложено наказание "лишаване от свобода" за 9 години. То трябва да се изтърпи при първоначален общ режим. Николов загуби и правото си да шофира в следващите 10 години.

Според столичните съдии катастрофата е извършена по непредпазливост след употреба на три вида наркотици, а не умишлено, както твърди прокуратурата. Кристиан Николов помете автомобила на Цветков на 19 април 2020 г. Тогава той се заби с близо 100 км/ч с джипа си в колата на журналиста, който чака на червен светофар на кръстовището на бул. "Черни връх". В този момент улицата пресичат шестима пешеходци, които се разминават на косъм със смъртта, показват кадри от видеокамери в района. В колата с Николов са годеницата му Симона и Георги Иванов, син на депутата Лъчезар Иванов.

Николов бе обвинен в умишленото убийство на Цветков, защото нямаше следи от спирачен път, а в кръвта му бяха открити три вида наркотици - марихуана, кокаин и амфетамини. При инцидента младежът е зад волана на скъпа кола, собственост на дружество, управлявано от майката му - Десислава Николова, която е съдружник на алкохолния бос Миню Стайков във "Винпром Карнобат". Тогава започна разследване срещу майката на Кристиан. Тя бе обвинена, че е дала на сина си фирмения си джип, с който стана фаталния инцидент. Майката прекарва една нощ в полицията, след което е пусната срещу 100 хиляди лева. Самата тя коментира, че не е знаела, че синът й Кристиан употребява наркотици, и че той е взел ключовете от джипа без нейно знание и без талонът за автомобила да е у него. Десислава прилага и декларация, от която става ясно, че по време на инцидента тя не е била в София. Обвиненията срещу нея са снети, но делото срещу сина й започва.

Реклама

След повече от година Николов бе освободен от ареста. Магистратите сметнаха, че младежът може да бъде под домашен арест и проследяван чрез електронна гривна.

От началото на процеса Кристиан отрича да се е друсал и казва пред криминалистите, че може някой да е пуснал дрога в чашата му предната вечер, когато е бил на купон. В началото на процеса от държавното обвинение изтъкват, че при претърсването на стаята на Николов са открити амфетамини.

Освен това техническата експертиза на телефона му установява, че още през 2018-2019 г. той е обсъждал в телеграм с авери действието на упойващи наркотични вещества.

 Разказът на подсъдимия

"След фаталния удар отидох до пострадалия. Беше седнал върху тротоара от външната страна на платното, облегнат на мантинелата. Питах го как е, как мога да помогна. Беше видимо в шок, но без ясни следи от наранявания. До мен имаше човек с униформа, който също опитваше да помогне.

Пострадалият в началото изглеждаше, че няма нужда от помощ, а от вода. Сетих се, че в колата имам вода. Бях много уплашен, взех водата и я занесох на пострадалия. Минута-две след като му я дадох, той започна да се свлича на пътното платно. Влошаваше се, смени цвета на лицето си. Чуваше се, че не може да диша. Както беше свлечен на земята, сложихме му главата назад и отворихме устата му. В паника и уплаха реших, че може да си е глътнал езика. После пак започна да диша трудно, натиснахме челюстта надолу, извадихме езика. Пак се стабилизира за малко. Свалих си обувката, за да я сложим под главата му и така да диша по-лесно. Сложихме тръбичка в помощ на дишането му, защото линейката със сигурност се забави. През цялото време стоях до него, за да съм сигурен, че диша дълбоко. От едната камера в района се вижда всичко това" обяви Николов и изказа съболезнования на близките на Цветков.

Реклама
Реклама
Реклама