Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11887380 www.bgdnes.bg

Георги Чопов, потомък на Гоце Делчев, за падането на ветото: Македонците няма да приемат новите условия!

Направихме компромис с историята, но понякога това се налага

"Невключването на историята като изискване за вдигане на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС е компромис от наша страна. Но в тези условия трябва да се правят компромиси. Не постигнахме всичко, но не е и малко. Аз съм за сътрудничество, но не на всяка цена."

Това заяви пред "България Днес" 78-годишният Георги Чопов, който е потомък на националния ни герой и революционер Гоце Делчев. Неговият прадядо Андон и бил женен за най-голямата сестра на Гоце Делчев - Мария.

Реклама

Въпреки че парламентът гласува да даде зелена светлина на правителството за вдигането на ветото, Чопов е категоричен, че северномакедонците няма да приемат условията. Едно от тях е България да не признае македонския език.

"Какъв македонски език е това? Едно време баба ми говореше на този български диалект. Тя беше родом от Кукуш и винаги казваше, че е българка. Гоце Делчев винаги е казвал, че е българин и учител по български език. Той е наш национален герой и не бива да го предаваме", коментира пред вестника потомъкът.

Родните народни представители решиха още да има наблюдение от страна на евроинституциите дали Скопие се придържа към Договора за добросъседство. "Съмнявам се, че Европейският съюз ще упражнява контрол. Но все пак имаме едно европейско решение. Както неведнъж се е случвало в историята, големите винаги надделяват", завърши Чопов, който е категоричен, че ще следи всеки ден дали политиците ни няма да предадат историята и родината ни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама